Omrop TIP: de panorama's van Gosse Koopmans

In grote panorama's toont de Friese kunstenaar Gosse Koopmans zijn wereld met een eigen werkelijkheid. Documentairemaker Annet Huisman neemt ons daarin mee in Fryslân DOK.
Koopmans zit in de beste flow van zijn leven. De laatste vijf jaar heeft hij een geheel eigen werkwijze en stijl ontwikkeld. Hij maakt grote panorama's, opgebouwd uit losse onderdelen. Ze tonen de wereld van de kunstenaar, die overeenkomt met de werkelijkheid, maar met een ander perspectief. We zien zijn huiskamer, een dikke beukenboom of het atelier in warme kleuren oliepastelkrijt.
Gosse Koopmans yn syn atelier © Omrop Fryslân
Het werk van Gosse Koopmans gaat over waarnemen. Hoe kijken we? Hoe creëren onze ogen een totaalbeeld? Gosse Koopmans wil kijken, kijken, kijken, daarin opgaan, en dan: "de verwondering van wat ik in het leven proef, doorgeven."
Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère zegt: "Gosse heeft het kijken naar een plek en het verspringen van het oog, heel goed weten te verbeelden." Manon Borst, directeur Museum Martena: "Je denkt: het is puur realisme, maar je wordt op het verkeerde been gezet. Dat geeft een extra laag aan het werk."
Ynterieur skilderij Gosse Koopmans © Omrop Fryslân
Gosse is de zoon van Klaas Koopmans (1920-2006), Fries kunstenaar en lid van de 'Yn 'e line' groep. Hij was beroemd en bemind, maar zeker geen makkelijk man. Het heeft de zoon tijd van leven gekost om zijn eigen weg te vinden, maar dat heeft uiteindelijk geleid tot dit verrassende en unieke werk.
De Panorama's van Gosse Koopmans zijn in 2020 te zien in Museum Martena in Franeker: www.museummartena.nl
Gosse Koopmans en kameraman Gerko Jonker © Omrop Fryslân
Fryslân DOK: 'Panorama Koopmans'
Zaterdag 3 oktober, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 4 oktober 13.10 uur)
Zondag 4 oktober, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)