OM eist jaar cel voor verdachte van ontucht met kleinkinderen

Het Openbaar Ministerie eist een jaar celstraf tegen een 75-jarige man uit Workum, vanwege ontucht met zijn drie kleinkinderen. De kinderen zijn tussen de 3 en 5 jaar oud. De man zat de afgelopen vijf maanden in voorarrest.
Rjochter © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De Workumer zou bij verschillende gelegenheden en op verschillende manieren ontuchtig gedrag hebben vertoond met zijn drie kleinkinderen. Eén van de kinderen heeft een zeer gedetailleerde verklaring afgelegd. De grootvader zou haar geslachtsdelen hebben aangeraakt. Volgens de verdachte bestaan de verklaringen en verhalen van de kleinkinderen voor het grootste deel uit leugens.

Naakt voor de ramen

Het initiatief lag volgens de man, als er al iets is gebeurd, bij de kinderen. Zijn familie en buren hebben verklaard dat hij vaak naakt door het huis loopt. Volgens de buren staat hij ook geregeld naakt voor de ramen en tikt dan op het ruit om aandacht te trekken. Een psycholoog heeft geconcludeerd dat de Workumer een autistische stoornis heeft, hij kan zich niet goed inleven in anderen en reageert en redeneert volgens de psycholoog vooral vanuit hemzelf.

Minder toerekeningsvatbaar

De storing maakt hem minder toerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie eisde vrijdag een celstraf van een jaar plus een jaar voorwaardelijk en een behandeling. De rechtbank doet op 16 oktober uitspraak.