513 nieuwe coronabesmettingen in een week tijd; testcapaciteit verder verhoogd

Voor de derde week op rij is in Fryslân het aantal aangetoonde coronabesmettingen dat er wekelijks bij komt meer dan verdubbeld. In de afgelopen week testten 513 Friezen positief op het virus, tegenover 209 de week ervoor. Dat is een nieuw record en meer dan een derde van het totale aantal besmettingen in Fryslân sinds de uitbraak van het coronavirus in maart. GGD Fryslân schaalt daarom vanaf maandag het aantal coronatesten weer op.
© Omrop Fryslân
De verwachting is dat het risiconiveau van Fryslân binnenkort opschuift van 'waakzaam' naar 'zorgelijk'. Zorgelijk is het op één na zwaarste risiconiveau. Ook de veiligheidsregio's van Groningen en Flevoland zitten op dat niveau. Omdat er sinds dinsdag al landelijke maatregelen gelden om het virus in te dammen, zal de nieuwe status niet automatisch voor meer beperkingen zorgen. Wel blijft GGD Fryslân alert om extra ingrepen te adviseren als die kunnen helpen bij het voorkomen van verspreiding van het virus.
De gemeente Leeuwarden telde 231 gevallen. Bijna de helft van de Friese besmettingen waren in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 29 jaar. De meeste overdrachten gebeurt in thuissituaties. Daar gelden sinds dinsdag al meerdere restricties: er zijn in een woning maximaal drie gasten tegelijkertijd welkom.
De stijging met 513 geïnfecteerden betekent dat het totaal aantal besmettingen in Fryslân sinds maart in een week tijd met bijna de helft is toegenomen. In totaal is nu bij 1.684 Friezen het virus geconstateerd. In Leeuwarden zijn relatief veel studenten besmet. GGD Fryslân heeft contact met de betrokken studentenverenigingen en scholen.

Meer testcapaciteit

Door de uitbreiding van de capaciteit bij de laboratoria is in Fryslân deze week een recordaantal van 7087 mensen in de drie GGD-locaties getest. Vorige week waren dit er 5490. De testcapaciteit is donderdag verhoogd van 1.000 naar 1.100 personen per dag en gaat stapsgewijs verder omhoog naar 1.600 per dag op maandag 12 oktober. Dit is mogelijk door afspraken die gemaakt zijn met laboratoria.
De bestaande teststraten worden daarvoor vergroot. Daarnaast zal er deze maand nog een vierde testlocatie bij komen. Op dit moment zijn er testlocaties in Leeuwarden, IJlst en Drachten. Waar de nieuwe testlocatie komt, is nog niet bekend.

Zorginstellingen

De afgelopen week is in een tiental zorginstellingen het virus aangetroffen. Geregeld was dit bij een enkele bewoner die waarschijnlijk is besmet door iemand buiten de instelling. Van verdere verspreiding was er in de meeste gevallen geen sprake. Waar nodig is er extra getest. Afgelopen week zijn er 25 70-plussers positief getest.
Ook op een tiental scholen zijn besmette leerlingen gemeld en was er per school vrijwel geen verdere verspreiding.
Van zes mensen die positief getest zijn is bij de GGD gemeld dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. Er zijn bij GGD Fryslân geen coronagerelateerde overlijdens gemeld.

Gemeenten

Op Schiermonnikoog na trof het virus inwoners van alle Friese gemeenten, vaak met meer dan tien of twintig gevallen. Na Leeuwarden waren Súdwest-Fryslân met 54 besmettingen en De Fryske Marren met 36 uitschieters. Negen bewoners van de Waddeneilanden zijn positief getest: van Terschelling 4, Vlieland 3 en Ameland 2. Voor Vlieland en Ameland waren dit de eerste besmettingen onder inwoners.
Margreet de Graaf van GGD Fryslân over de nieuwste cijfers

Aantal coronabesmettingen afgelopen week

Gemeente Oantal besmettings
Leeuwarden 231
Súdwest-Fryslân 54
De Fryske Marren 36
Tytsjerksteradiel 24
Waadhoeke 24
Noardeast-Fryslân 23
Heerenveen 22
Weststellingwerf 20
Dantumadiel 16
Opsterland 16
Smallingerland 13
Achtkarspelen 12
Ooststellingwerf 9
Harlingen 4
Schiermonnikoog 4
Vlieland 3
Ameland 2