liveblog | 2 oktober 2020

Coronanieuws van 2 oktober: Afgelopen dag 99 nieuwe besmettingen, hoogste tot nu toe

In dit liveblog houden wij u op de hoogte van het laatste coronanieuws in Fryslân en de rest van het land.
Bijgewerkt: 3 oktober 2020, 08:06
vrijdag 2 oktober 2020
23:00

Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van vrijdag 2 oktober. Zaterdag is er op onze website en in onze app in nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.
20:33

Burgemeester Ineke van Gent wil niet alleen kop, maar ook kap

19:08

Soepelere regels bij kerken

Kerken moeten weer rekening houden met strengere coronamaatregelen, maar kerken lijken er nog aardig vanaf te komen. Waar in andere gebouwen maximaal 30 mensen tegelijk samen mogen komen, is dat in kerken nog 100.
Classisdominee Wim Beekman uit Koudum snapt wel dat anderen daar met jaloezie naar kijken, maar zegt ook nadrukkelijk dat er voorzichtig wordt gedaan. "Ik kan me best voorstellen dat andere organisaties er met jaloezie naar kijken. Ik kan alleen zeggen dat wij er blij mee zijn en dat we zorgvuldig blijven doen. Wij halen ook geen mensen bij elkaar als het niet verantwoord is. We hebben immers ook veel oudere kwetsbare mensen. Maar de kritiek van bijvoorbeeld theaters en bioscopen kan ik me voorstellen, want daar zullen ze het ongetwijfeld ook goed geregeld hebben."
De PKN-kerk van Sloten © Omrop Fryslân, Sian Wierda
18:37

Coronabesmettingen in Bennema State en Abbingahiem

Op twee locaties van zorgcentrum Noorderbreedte zijn nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om drie medewerkers en zes bewoners van Bennema State in Hurdegaryp en een medewerker en een bewoner van Abbingahiem in Leeuwarden.
Bennema State © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
18:36

De Koornbeurs blij met coronavrijstelling

Bij theater De Koornbeurs in Franeker zijn ze maar wat blij dat ze een vrijstelling hebben gekregen. Net als een aantal andere culturele instellingen hoeven zij geen rekening te houden met het maximum van 30 personen in een ruimte.
Directeur Titia Huisman is er blij mee. "Het was hartstikke spannend, we wilden open blijven. Ook al zou het maar voor 30 personen zijn, dan zouden we ons programma anders inrichten. Dan zouden we maar iets moeten verzinnen om open te blijven en toch het contact te behouden met het publiek. Maar ik ben blij dat de programmering, zoals die er nu staat, wel door kan gaan."
18:35

Rede van Fryslân is digitaal vanwege corona

De Rede fan Fryslân is dit jaar online, dat maakte de provincie Fryslân bekend. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt op 8 oktober de Friezen toe via een videoverbinding. De Rede fan Fryslân is ook bij Omrop Fryslân op televisie en online te volgen vanaf 15.30 uur.
Schouten zal over een week de Rede uitspreken, in Den Haag. In het Westcord WTC-Hotel in Leeuwarden is een kleine, coronaproof bijeenkomst. Daar is slechts een beperkt aantal genodigden bij.
17:02

Zo loopt het aantal coronabesmettingen in Fryslân op

© Omrop Fryslân
16:55

Slijterij ziet meer losse drankverkoop

Door de coronacrisis drinken mensen gemiddeld wat meer en daarbij moet de horeca ook nog eens om 22.00 uur dicht zijn. De vraag is of het ook zo is dat er in winkels nu meer los verkocht wordt. Volgens Jelle Zijlstra van Drankenspeciaalzaak Jelle aan de Voorstreek in Leeuwarden is het dit jaar drukker dan vorig jaar. Hij schat zelf dat het wel oploopt tot zo'n 20 procent meer. Zijlstra denkt echter niet dat zijn klanten nu per se meer drinken dan anders, zo vertelt hij:
Verslaggever Wytse Vellinga bij de slijterij in Leeuwarden
16:31

Mondkapjes verplicht in gemeentegebouwen Leeuwarden

16:17

Mondkapjes geadviseerd in Opsterland

15:36

Burgemeester Veenstra over mondkapjes in de supermarkt

Burgemeester Fred Veenstra schrijft in zijn weblog dat hij hoopt en eigenlijk ook verwacht dat de inwoners van zijn gemeente het dringende advies van het kabinet opvolgt om mondkapjes op te doen in de winkel. Maar niet iederen was daar al mee bezig, zo merkte hij.
Veenstra schrijft: "Ik deed donderdagmiddag een paar boodschappen in een lokale supermarkt. Met een mondkapje. Ik wist niet of ik nu het goede voorbeeld gaf of voor schut liep. Want zo te zien was ik de enige in de winkel die een mondkapje droeg. We zullen het er maar op houden dat iedereen nog aan het idee moet wennen of dat de mondkapjes inmiddels uitverkocht zijn."
14:48

Overleg in Heerenveen met horeca-ondernemers

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van gemeente Heerenveen heeft overleg gevoerd met horeca-ondernemers en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland over de nieuwe noodverordening. "Ondernemers worden opnieuw zwaar getroffen, maar zien het maatschappelijk belang," zo laat de burgemeester weten.
14:15

Nieuw record Friese coronabesmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er 99 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is een nieuw dagrecord voor Fryslân. Het oude record was van woensdag, toen waren het er 94.

Nieuwe besmettingen per gemeente van vrijdag 2 oktober

Gemeente Besmettingen
Achtkarspelen 3
Ameland 2
Dantumadiel 4
Ooststellingwerf 1
Vlieland 1
De Fryske Marren 6
Harlingen 2
Heerenveen 8
Leeuwarden 30
Noardeast-Fryslân 5
Opsterland 2
Schiermonnikoog 0
Terschelling 0
Smallingerland 5
Súdwest-Fryslân 11
Tytsjerksteradiel 8
Waadhoeke 8
Weststellingwerf 3
13:50
13:25

Weer ruime verdubbeling aantal besmettingen

Voor de derde week op rij is in Fryslân het aantal aangetoonde coronabesmettingen dat er wekelijks bij komt meer dan verdubbeld. In de afgelopen week testten 513 Friezen positief op het virus, tegenover 209 de week ervoor. Dat is een nieuw record en meer dan een derde van het totaal aantal besmettingen in Fryslân sinds de uitbraak van het coronavirus in maart. GGD Fryslân schaalt daarom vanaf maandag het aantal coronatesten weer op.
13:14

Wedstrijden afgelast

Ook Willemsoord - CVVO (derde klasse A), DWP - Workum (derde klasse A), Delfstrahuizen - Creil/Bant (vierde klasse A) en Stadspark - FVC (eerste klasse F zondag) gaan niet door.
13:02

Rookbeleid 'absurd'

"Zolang de regering nog zoveel verdient aan roken, grijpt het nooit zo streng in als bij corona." Dat was een van de reacties op de Leeuwarder markt op vrijdag. Eerder noemde ziekenhuisdirecteur René Medema het Nederlandse rookbeleid 'absurd', als je dat vergelijkt met de corona-aanpak.
11:48

Voorzitter Veiligheidsberaad neemt tijdelijk afstand van zijn werk

Burgemeester Hubert Bruls van Nijemegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad gaat drie weken met vakantie. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden neemt zijn taken waar bij de vergadering met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's.
Maandagavond komt dat beraad weer samen. De burgemeesters bepraten dan de actuele coronacijfers en de strengere maatregels, zoals de mondkapjes die recentelijk in zijn gegaan. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schuift bij de vergadering aan.
Sinds het uitbreken van het coronavirus komt het beraad regelmatig samen. Nu het aantal besmettingen oploopt, is dat weer wekelijks.
11:16

Inspectie: toezicht op coronatest moet worden aangescherpt

Het toezicht op de veiligheid van coronatesten moet opgevoerd worden. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Volgens de toezichthouder valt de keten van testafnemers en laboratoria onder "verschillende vormen van toezicht". Laboratoria vinden dat er gaten vallen en dat het niet altijd duidelijk is hoe het toezicht is geregeld, zegt de inspectie. Die wil voor het einde van het jaar het toezicht verbeteren.
Nederland kampt sinds kort met een tekort aan testcapaciteit. Het is niet mogelijk om testen af te nemen bij iedereen die zich wil laten testen. Volgens de inspectie kan "een sterkere regie" de tekorten verkleinen. Nieuwe manieren om te testen kunnen daarbij helpen, maar die moeten wel zorgvuldig worden toegelaten.
11:02

Mondkapjes bij Patyna

Medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van Patyna moeten in het vervolg een mondkapje op. Dat heeft de zorgorganisatie vrijdag bekend gemaakt. Het mondkapje moet op wanneer er contact binnen anderhalve meter is, en is verplicht voor bezoekers in openbare ruimtes. Eerder gaven zorggroepen Liander en Noorderbreedte ook al aan met mondkapjes te gaan werken.
10:58

Wedstrijd Broekster Boys afgelast

10:23

ANBO: ouderenuurtje in supermarkt is stigmatiserend en onnodig

Het klinkt misschien sympathiek wat het kabinet wil: elke supermarkt die verplicht twee vaste uren per dag in moet stellen voor oudere en kwetsbare mensen. Maar in de praktijk zal dat helemaal niet werken, zegt ouderenbond ANBO. Bovendien is het 'stigmatiserend en onnodig'. "Ouderen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen." Al in de eerste coronagolf stelden supermarkten hun deuren tussen 7.00 en 8.00 uur open voor ouderen. Dat werkte niet, want oudere mensen krijgen vaak 's ochtends thuiszorg, stelt de ANBO achteraf vast.
Opnieuw speciale ouderentijden lijkt de ANBO niet handig. Andere mensen hebben dus pech en "dat lijkt me niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen". De ANBO vraagt zich ook af wie bepaalt welke ouderen dan naar binnen mogen en of klanten zich moeten identificeren of een verklaring van de huisarts dat ze kwetsbaar zijn moeten meenemen. De ouderenbond ziet meer in het inzetten van een gastheer of -vrouw, die wijst op de anderhalve meter afstand en helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes.
10:06

Meer coronapatiënten op Friese IC's

Er liggen op dit moment vijf coronapatiënten op de IC's in de Friese ziekenhuizen. Dat waren er afgelopen woensdag nog drie.
09:04

Coronasteun van bankensector loopt op tot bijna 26 miljard

De coronasteun van banken blijft in omvang toenemen. Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus in maart al een kleine 26 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten ruim 163.000 ondernemers en 34.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar maandelijkse update.
Bij de vorige peiling ging het nog om een totaalbedrag van bijna 24 miljard euro. Intussen blijft de kredietverlening desalniettemin de impact van de coronacrisis beetje bij beetje groeien, merken de banken. De totaal hoeveelheid uitstaand krediet is in de coronacrisis tot nu toe bijna op peil gebleven in vergelijking met vorig jaar.
08:44

181.000 banen verdwenen bij bedrijven die coronasteun krijgen

Bij bedrijven die NOW-steun ontvingen verdwenen tussen februari en juni 181.000 banen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgezocht dat door de overheid gesteunde bedrijven toch massaal personeel op straat zetten, hoewel de voorwaarde van de steun was dat er geen werknemers ontslagen zouden worden.
Dat er toch banen verloren gaan, kan onder meer komen doordat tijdelijke contracten niet worden verlengd. Ook worden arbeidsrelaties waarin geen uren worden gewerkt niet geregistreerd als baan, volgens het CBS. Het banenverlies was het grootste in de bedrijfstak verhuur en andere zakelijke dienstverlening, gevolgd door de horeca en cultuur, sport en recreatie. In die laatste sectoren ging het om 10 procent krimp.

Onderscheid

Het CBS melde in augustus al dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt pijnlijk zichtbaar werden. In het tweede kwartaal gingen er in totaal 322.000 banen verloren. Nu het CBS ook onderscheid kan maken in bedrijven die wel en geen NOW-steun kregen, komen er meer ontwikkelingen aan het licht. Zo groeide het aantal banen bij bedrijven die geen NOW-steun kregen tussen februari en juni licht.
De tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) was bedoeld voor bedrijven die in de periode maart tot en met juli voor drie maanden aaneengesloten een omzetverlies verwachten van minimaal 20 procent. Dankzij deze steun konden zij het loon van werknemers doorbetalen bij verminderde inkomsten. De ondernemers kregen maximaal 90 procent van de loonsom. Later kwamen er ook een NOW 2- en een NOW 3-regeling, maar daar zitten weer andere voorwaarden aan verbonden.
08:43

Slauerhofflezing: Verandert Corona de wereld definitief?

"Het wordt tijd voor een neoliberale schuldbekentenis." Dat stelde cultuurhistoricus dr. Thomas von der Dunk donderdag in zijn Slauerhofflezing. Het valt Von der Dunk voornamelijk op dat het coronabeleid van het kabinet inconsistent is. Verandert Corona de wereld definitief?. Dat was het devies van de lezing. Na een uitgebreide schets blijkt Von der Dunk pessimistisch.
08:41

Sportverenigingen verloten camper

Korfbalvereniging Drachten en Drachtster Boys hebben in samenwerking met de organisatie Verloting een loterij opgezet met grote prijzen: een camper en 25.000 euro zakgeld. De sportverenigingen hebben het moeilijk nu de inkomsten van de kantine wegvallen en ook de sponsoring terug loopt.
Met de opbrengst willen de sportclubs hun accommodatie verduurzamen. Daarnaast gaat er geld naar het Odensehuis Dirk Baron.
08:38

Minste coronasteun in Fryslân

Van alle Nederlandse provincies hebben bedrijven in Fryslân tot nu toe de minsen overheidssteun nodig gehad vanwege de coronacrisis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht hoeveel procent van de bedrijven steun heeft aangevraagd.
'Maar' 38 procent van de bedrijven in onze provincie heeft geld aangevraagd om de lonen te kunnen blijven betalen. Met deze steun kunnen werkgevers bij wie de omzet terug loopt door de coronacrisis hun kas aanvullen. Op die manier kan personeel dat door de maatregels thuis zit door worden betaald.
08:30

Welkom bij dit liveblog

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van vrijdag 2 oktober. In dit liveblog houden wij u op de hoogte van het laatste coronanieuws in Fryslân en de rest van het land. Hier kunt je de liveblog van donderdag 1 oktober terugvinden.