De Nachtwacht in Nes: completer dan in het Rijksmuseum en donkerder

In de Theaterkerk van Nes (NEF) is vanaf donderdag de tentoonstelling Nachtwacht°360 te zien. Er is onder andere een fotografische reproductie van de Nachtwacht en er hangen panelen met foto's van de personages van Rembrandt zijn beroemde schilderij. Het is tot in de details nagemaakt met look-a-likes. Het is intussen een wereldberoemde tentoonstelling die hierna nog naar Tokio zal.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De Nachtwacht in Nes is completer dan die in het Rijksmuseum. Het schilderij dat in Amsterdam hangt, mist een stukje. Dat is eraf gezaagd. De uitstalling in Nes heeft dat oorspronkelijke stukje er wel bij.
Het is de eerste keer dat de expositie in deze vorm is te zien buiten het atelier van Hans Ubbink in Amsterdam. Een deel van de expositie is al wel in Miami, Hamburg en Brussel geweest.
Achterkant van de Nachtwacht © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De expositie in Nes omvat 35 werken, van klein naar groot. Kostuums, helmen en meer, kortom: alle voorwerpen die op de Nachtwacht zijn te zien. En natuurlijk de opvallende foto's van look-a-likes die fotograaf Julius Rooymans heeft gemaakt.
Modeontwerper Hans Ubbink zorgde voor de kostuums. In de horecaruimte in het lokaal bij de kerk hangen schilderijen van Gerrit Breteler. Zo wordt de verbinding met de schilderkunst weer tot stand gebracht.
Kostuums van de personages © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Anke Bijlsma van de theaterkerk werd op het idee gebracht door grimeur Arjen van der Grijn uit Grou. Hij was in Amsterdam bezig met de Nachtwacht°360 en dacht dat het een goed idee was om het naar Nes te halen. Dat is Anke Bijlsma gelukt. Bovendien, Nes en de omgeving horen tot de donkerste gebieden van Nederland, dus de link met de nacht is er ook, zegt ze.
De expositie is coronaproof. Bezoekers krijgen uitleg die te horen is over de boxen. Ze hoeven geen oortjes is, zoals dat anders altijd gaat bij een audiotour.
Foto look-a-like van het hondje op de Nachtwacht © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Verslaggever Ronnie Porte in gesprek met Anke Bijlsma
Gesprek met modeontwerper Hans Ubbink en fotograaf Julius Rooymans