Eerste exemplaar van nieuwe Elfstedenglossy voor Reinier Paping

Het is inmiddels 23 jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst geschaatst is. Toch blijft de tocht leven, dat blijkt wel uit het nieuwe magazine DCMNT Elfstedentocht, dat een documentaire op papier moet zijn. Met het initiatief wordt het Foppe Fonds gesteund, voor elk verkocht blad gaat een euro naar de stichting
Reinier Paping yn septimber 2020 mei it blêd DCMNT Elfstedentocht © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het eerste exemplaar van het blad is dinsdag in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek aan Reinier Paping, de winnaar van de Elfstedentocht in 1963, uitgereikt. Paping zette weer even voet op Friese bodem. Het gaat goed met hem, zegt hij: "Met mij is het uitstekend. Zowel lichamelijk als geestelijk, maar ik begin wel te merken dat ik over een jaar 90 wordt. Namen herinner ik me niet altijd meer, maar verder gaat het goed. Het schaatsen heeft mij van kinds af aan ontzettend geboeid. Ik heb er veel voor gedaan. Ik ben zelfs een Elfstedenwinnaar, de zwaarste tocht die er geweest is. Maar ook met de 500 en 1.500 drie keer kampioen van Overijssel. Maar ik heb meer sporten gedaan, ik heb ook gevoetbald en was badmeester in Dedemsvaart. Ik heb ontzettend veel beleefd."
Hij wordt nog vaak aangesproken op het winnen van de tocht. "Als ik boodschappen doe, word ik door de ouderen toch iedere keer nog herkend. Zij willen dan een praatje maken. Sommige mensen hadden toen niet eens televisie, maar weten wel dat er toen Elfstedentocht was. Ik vind het niet zo erg, vroeger was ik ook al een praatjesmaker."

"Paping is een levende legende"

Laurens Oude Elberink van de uitgeverij is blij dat Paping mee wilde werken. "Reinier Paping is natuurlijk een levende legende, de held van de hel van '63. Dit idee is ontstaan door de coronacrisis. Iedereen zit thuis. Dus hebben wij ons afgevraagd wat mensen zouden willen lezen. Toen kwamen we op het idee om een glossy-documentaire te maken. Het is niet zomaar een themamagazine, maar een magazine met een eigen persoonlijk voorwoord, een nummer en een naam op de cover van degene aan wie je het blad cadeau wilt geven."
Verslaggever Willem de Vries in het Fries Scheepvaart Museum
© Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Een mooie vogelvlucht"

Johannes Lolkama en Arjen Bakker hebben het document geschreven. Lolkama: "Het is een kleine biografie van Paping. Hij kwam twee jaar geleden bij mij met de vraag of ik wel een biografie over hem wilde schrijven. Ik zat daar niet zo op te wachten, maar zei: als je bij mij thuis komt, dan doe ik het. Ik schrijf niet zoveel meer, nadat ik twee jaar geleden een ernstig ongeluk heb gehad, maar in dit blad staat nog wel veel nieuws."
De andere schrijver, Arjen Bakker, heeft eigenlijk niet één Elfstedentocht bewust meegemaakt. "Ik ben van 1980. Zelfs de tocht van '97 heb ik niet beleefd, want toen woonde ik op Terschelling. Wie weet vindt het nog eens plaats. Het was wel fantastisch om dit blad samen te schrijven. Een hele mooie klus. Johannes Lolkama is een vat vol verhalen, die moest ik eruit halen. Mensen van mijn generatie krijgen nu een mooie vogelvlucht met de mooiste verhalen."
Johannes Lolkama en Arjen Bakker
Reinier Paping mei skriuwers Johannes Lolkama en Arjen Bakker © Omrop Fryslân, Willem de Vries