Weer een nieuw hoofdstuk in het coronaboek voor de ondernemers in Balk

De kroeg om 22.00u dicht, kappers moeten klanten registeren en supermarkten moeten een uur winkelen voor de kwetsbare groep organiseren. Na dinsdag 18.00 uur gaan al die regels in. Het is de zoveelste klap voor mensen met een eigen zaak. In Balk zoeken de ondernemers dan ook naar een oplossing voor de regels. "We beunen door", zegt Siep Reijenga, kroegeigenaar, "maar leuk is anders."
Reaksjes undernimmers Balk

Kroegen 's nachts dicht

"Kijk, hier ligt het lijstje nog van het biljarten van gisteravond", begint Siep zijn verhaal, terwijl hij de lichten in zijn houten kroeg aan doet. "Die vrouwen komen vaak pas na 21.30 uur, dus ik moet maar eens bedenken hoe we dat oplossen. Of dat nog wel doorgaat."
Voor de 74-jarige Siep is de coronaperiode niet de makkelijkste, zegt hij zelf. Normaal zitten er ongeveer honderd man in zijn kroeg, maar dat is nu door alle regels wel anders. "Het zijn er nu maar dertig en straks gaat dat naar nul", verzucht Siep. "Daar gaat 75 procent van mijn omzet. Je snapt zelf wel dat je als dat lang doorgaat het hoofd niet meer boven water houdt. Ik heb een AOW, maar de kroeg zelf moet ook betaald worden."
Siep Reijenga fan de Spider yn Balk © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Kappers moeten registreren

De kroeg van Siep zit aan rivier De Luts, midden in het centrum van Balk. Aan de andere kant van het water zit de kapsalon van Jeannet Buwalda. In die kapsalon wordt nog hard gewerkt. "Ja, ik heb nog wel klanten, we zijn gelukkig nog open. Natuurlijk met wat maatregelen, maar daar komen we wel overheen", zegt Jeannet, terwijl ze met de tondeuse over het hoofd van een klant gaat. "We moeten iedereen registreren, zodat we hen kunnen bereiken bij een uitbraak. We zitten wel wat met de mondkapjes. Die zijn niet verplicht, maar ik vraag de klanten vooraf wel of ze willen dat ik er één op doe. Dat beslissen zij dan."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Nog snel een knipbeurt

Jeannet is wel even bang geweest voor sluiting. Volgens haar waren haar klanten daar ook mee bezig. "Ik heb het vorige week ineens heel druk gehad. Klanten wilden nog snel geknipt worden. De laatste week dachten mensen dat we moesten sluiten, omdat er weer een persconferentie aankwam. In maart was er drie maanden lang geen kapper open, dus dan moet je er nu wel bij zijn."
Verslaggever Willem Vermeltfoort keek in Balk

Uurtje voor kwetsbaren in de supermarkt

Even verderop in Balk, bij de supermarkt, zijn er ook weer nieuwe regels: "Ik moet eerlijk zeggen, dat er voor ons weinig verandert", begint Arend Siemonsma zijn verhaal. "We zijn natuurlijk al even bezig met die anderhalve meter en het ontsmetten. Er mag maar één persoon per huishouden en per winkelwagen naar binnen. Wel is het zo dat we nu een uurtje voor de ouderen of kwetsbaren moeten regelen. We denken zelf aan half acht tot half negen 's ochtends, maar we moeten nog bedenken hoe we dat precies gaan invullen."