Ventilatie bij meer dan de helft van de scholen niet op orde

Op uiterlijk 1 oktober moeten basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs hun personeel en leerlingen laten weten hoe het er met de ventilatie voor staat. Op basis van die informatie wordt gekeken of een school alles goed op orde heeft of dat er wijzigingen moeten komen.
Fentilaasje op skoallen
Bij het maken van een plan kunnen scholen hulp krijgen van de GGD. Volgens Ronald Spoelstra van adviesbedrijf Technion hebben in Fryslân zeker meer dan de helft van alle scholen de ventilatie niet goed op orde.

Inventarisatie

De scholen moeten de inventarisatie maken in opdracht van minister Arie Slob van onderwijs. Een goed ventilatiesysteem moet zorgen voor een laag gehalte aan CO2 en een hoger zuurstofgehalte in de school. Dat is beter voor de gezondheid en dus ook voor het werkklimaat van de leerkrachten en leerlingen. Goede ventilatie is de laatste tijd nog meer in het nieuws door de corona-uitbraak. Hoewel nog altijd niet is vastgesteld of slechte ventilatie bijdraagt aan de verspreiding van het virus wordt er op school wel zoveel mogelijk rekening gehouden met een goede luchtdoorstroming.
Op Campus Middelsee in Sint-Anneparochie, een school voor vmbo, havo en vwo, is het vrij goed geregeld. Dat zegt directeur Eelke Bruinsma. De school is nog maar vijf jaar oud en van alle moderne technieken voorzien.
Uit metingen van het CO2-gehalte op school deed blijken dat dit ver beneden de toegestane norm is.
Eelke Bruinsma, Campus Middelsee

Hoe moet het in de winter?

Ook wordt er goed toezicht gehouden op het onderhoud van de installatie en het wisselen van filters. Middelsee heeft door de grote groei van het aantal leerlingen wel problemen in een ouder deel van de school, dat opnieuw in gebruik is genomen omdat de school ruimte voor het toegenomen aantal leerlingen nodig had. In deze lokalen is geen ventilatie, op ramen en deuren na. Hoe het de komende winter moet als het koud is, weet Bruinsma nog niet. "Maar het moge duidelijk zijn: wij gaan niet met de jas aan en de pet op in het lokaal zitten", zegt hij.

Meer dan de helft van de scholen niet op orde

Volgens Ronald Spoelstra, directeur van technisch adviesbureau Technion uit Heerenveen blijkt tot nu toe uit inventarisatie dat waarschijnlijk meer dan de helft van de scholen de ventilatie niet op orde heeft. Op verschillende oudere scholen is helemaal geen ventilatie en kan de lucht alleen verversen door het openen van ramen en deuren.
Spoelstra maakt zich wel zorgen over de manier waarop scholen de ventilatie moeten verbeteren. Een simpele installatie in een niet al te grote school kost al snel 50.000 euro. De meeste scholen kunnen dat niet betalen. Maar er is nog niets duidelijk over hoe de financiering geregeld moet worden. "Ik denk via de gemeente en die moet het geld mogelijk weer bij het Rijk vandaan halen. Er zijn nog wel gemeenten die met scholen in overleg zijn en soms ook helpen, maar zover ik weet, is er op de meeste plekken nog niets geregeld."
Ronald Spoelstra, Technion