Ondanks corona meer dan 10.000 bezoekers voor de pont Kingmatille

2020 is een topjaar voor het fietspontje bij het buurtschap Kingmatille, onder Zweins en Dronryp. Vorige week is de 10.000e fietser over het Van Harinxmakanaal gezet. En dat terwijl de pont een maand later dan anders in de vaart ging, vanwege alle coronamaatregelen, en er per keer ook nog minder mensen kunnen worden overgezet. "We zullen aan het eind van het seizoen kijken of we nog een mooi feestje kunnen vieren."
Fytspont Keimpetille
De fietspont van Kingmatille - Keimpetille in het Fries - is tien jaar geleden in de vaart gekomen. Het is een lichtgewicht bootje, gemaakt van aluminium. Op het dak liggen acht zonnepanelen. "We hadden in het begin vier zonnepanelen op het dak van de pont. Er was alleen zoveel belangstelling dat de pont de hele dag in de vaart was, en dus was vier eigenlijk niet genoeg," zegt bestuurslid en schipper Jouke Vlietstra. "Daarom hebben we dat in het tweede jaar verdubbeld. Dat gaat prima, met name dit jaar met al die zon."
De fietspont van Kingmatille heeft 10.000 mensen overgezet dit jaar
Op de zijkant van de pont hangt een houten plaat, met de naam Jacob Petrus. Vlietstra legt uit hoe de fietspont aan die naam is gekomen. "Na de Tweede Wereldoorlog lag hier een burg. Zo'n brug werd wel een tille genoemd. Die hoorde dan bij Keimpe, daarom ook de naam Keimpetille. Toen ze na de oorlog het kanaal hier breder maakten, was die brug te kort. En de gemeente wilde toen geen geld uitgeven aan een nieuwe brug. Daarom is hier een pont in de vaart gekomen, die tot 1963 dienst heeft gedaan. De schipper van die pont was Jacob Petrus Miedema."
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
De pont ligt net buiten het buurtschap Kingmatille, aan een doodlopende weg. Mensen moeten dus wel weten dat het pontje bestaat om het te gebruiken. Bestuurslid Auke Talsma, net als Vlietstra ook actief als schipper van de pont, zegt dat er toch genoeg fietsers passeren. "We zijn bij het netwerk van fietsknooppunten aangesloten, en daardoor kunnen toeristen ons steeds beter vinden. We zien hier met name Hollanders, maar ook wel Belgen of fietsers uit Frankrijk of nog verder weg. Ze moeten hier met hun fiets toch het kanaal oversteken."
Verslaggever Arjen Bosselaar maakt de overtocht bij Kingmatille
Bij de pont werken ze met zo'n 40 vrijwillige schippers. Zo is er iedere dag bezetting van twee mensen op de pont. In dit jubileumjaar moesten ze rekening houden met diverse coronamaatregelen. Waar normaal twaalf mensen met hun fiets mee kunnen, zijn dat er nu nog vier. "Mensen moeten zich ook op de pont aan de anderhalve meter afstand houden natuurlijk," zegt Talsma. "En toch hebben we een topjaar gehad met meet dan 10.000 fietsers op de pont. We moeten nog even kijken of we dat na het seizoen nog kunnen vieren met een mooi feestje."
Meestal houdt de fietspont er rond 1 oktober mee op. Dit jaar is besloten tot 4 oktober door te gaan. Daarna bestaat de mogelijkheid dat de pont bij mooi weer nog langer in de vaart is.