Nieuwe coronamaatregelen zorgen voor onduidelijkheid bij Friese schouwburgen

De nieuwe maatregelen tegen het coronavirus zijn ook van groot belang voor de schouwburgen in Fryslân. Want hoe moet het nu met de voorstellingen die al gepland staan? In De Lawei in Drachten staat bijvoorbeeld een voorstelling van Plien & Bianca op het programma en daar zijn zo'n 240 kaartjes voor verkocht. Directeur Stef Avezaat van De Lawei hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid van Veiligheidsregio Fryslân te krijgen of de voorstelling kan doorgaan of niet.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Volgens Avezaat is alles in zijn schouwburg goed geregeld rondom de coronamaatregelen. "Zeker in de grote zaal, en we hebben natuurlijk twee andere zalen." Het afgelopen weekend zaten de zalen vol bij Claudia de Breij en bij Elske DeWall met het NNO, zegt Avezaat. "Dus we zijn wel wat gewend om het goed te regelen op een veilige manier, anderhalve meter is prima te regelen. En we hebben een heel mooi systeem bedacht met kleuren, dat werkt goed."
De nieuwe maatregelen kwamen als een verrassing voor Avezaat, ook omdat mensen weer zin kregen en het vertrouwden om weer naar het theater te gaan. "Ik wist wel dat er iets moest gebeuren. Maar dat we als theaters eventueel ook weer terug moeten naar 30, we hebben nog hoop op de veiligheidsregio, dan is het echt einde oefening."

Inkomsten weg

De culturele sektor krijgt het er flink fan langs, aldus Avezaat. "Kijk, de grote namen redden het wel een tijdje. Maar met name de musici, de technici, de kostuumontwerpers, de kleedsters en de visagisten, dat zijn de zzp'ers die het nu heel zwaar hebben en bij wie merendeels de inkomsten zijn weggevallen. Daar gaat onze zorg wel naar uit, ja."
Verslaggever Onno Falkena in gesprek met directeur Stef Avezaat van De Lawei in Drachten