Horeca en bedrijfsleven begrijpen nieuwe maatregelen: "We kunnen er niet omheen"

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet kunnen op begrip rekenen van onder meer het bedrijfsleven, de horeca en de voetbalwereld. "Deze maatregels zorgen ervoor dat het maatschappelijke leven kan doorgaan", zegt Sjoerd Galema van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
De reactie van Sjoerd Galema:
Reaksje Sjoerd Galema op parsekonferinsje
Galema is van mening dat het niet binnen afzienbare tijd goed komt mei het coronavirus. "We zijn teug bij af. Ik moet er niet aan denken, aan de tijd toen we thuis zaten. Dat kan de economie niet aan. En bovendien, we willen niet dat onze ouderen allemaal in de ziekenhuizen terecht komen. Hopelijk kunnen we voorkomen dat de kwetsbaren de dupe worden", zegt Galema.

Gezond verstand

"De economische gevolgen hebben we tijdens de eerste 'intelligente lockdown' al gezien. Nu moeten bedrijven aantonen dat ze niet van huis uit kunnen werken. Dat is een spannende aangelegenheid. De overheid kan al die bedrijven niet controleren. Dus komt het aan op gezond verstand."

"Extra zuur"

Wat er het meeste inhakt bij Corné van de Erve (regiovoorzitter Koninklijke Horeca Nederland) is de ernst van de situatie. "We hebben altijd gehoord dat we het goed gedaan hebben en dat er sprake is van regionale maatregels, dus ook voor Fryslân. Dan is het extra zuur dat er voor ons nu landelijke maatregels gelden."

"We kunnen er niet omheen"

Bij veel horecaondernemers overheerst het gevoel dat Fryslân slachtoffer is van de Randstad, geeft Van de Erve toe. "Aan de andere kant: we kunnen er niet omheen."

"Na de wedstrijd naar het café"

Van de Erve is er zeker van dat de Friese horecaondernemers creatief genoeg zijn om deze tijd door te komen. Misschien kunnen de sportliefhebbers na de wedstrijden naar het café komen, nu de sportkantines voorlopig dicht moeten blijven.
De reactie van Corné van de Erve:
Reaksjes Corné van Erve
Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur, begrijpt dat ook in het profvoetbal maatregels genomen worden. "Het voetbal moet zich niet buiten de maatschappij plaatsen", zegt De Graaf. "Het is aan de andere kant wel teleurstellend als je ziet hoe het voetbal geïnvesteerd heeft om een veilige omgeving te creëren, in de buitenlucht, waar eigenlijk ook geen besmettingen aan gerelateerd zijn."

Verrassing

De Graaf zag de maatregels niet aankomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet verwacht. Zeker omdat het afgelopen goed verlopen is in het betaald voetbal. Blijkbaar heeft de regering aanleiding gezien om deze heftige maatregelen, niet alleen voor het voetbal, maar voor de hele maatschappij te nemen. Daar zal je je dan naar moeten schikken, want nogmaals wij als voetbal moeten ons niet buiten de maatschappij plaatsen."
De reactie van algemeen directeur Ard de Graaf:
Reaksje De Graaf