Kinderboeken-ambassadeur Lida Dijkstra op tournee: "Fries kan meerwaarde geven"
Lida Dijkstra, schrijfster en ambassadeur van de Kinderboekenweek, gaat deze week langs basisscholen in Opsterland om met de kinderen te praten over het schrijven van boeken en om hen voor te lezen. Het is om de Kinderboekenweek te vieren, die van 30 september tot en met 11 oktober is. Het thema is 'En toen'.

De Kinderboekenweek is bedoeld om kinderen te stimuleren om meer boeken te lezen, en met dat doel gaat ook Lida Dijkstra deze week op pad. "Ik ben met een soort tournee bezig door Opsterland, elke dag kom ik op een andere school. Daar ben ik aan het voorlezen, aan het verhalen vertellen, maar ik beantwoord ook vragen die kinderen hebben. Ik kan ze natuurlijk over de praktijk van het schrijven vertellen."
Hoe maak je een boek?
Volgens Dijkstra zit er veel verschil tussen de vele vragen die gesteld worden. "Jongere kinderen willen weten hoe boeken worden gemaakt, zij denken soms dat ik op mijn zolder zit om de bladzijden aan elkaar te plakken. Oudere kinderen vinden het bijvoorbeeld interessanter om te weten hoe je aan inspiratie komt, hoe kom je aan ideeën, hoe kun je een boek spannend maken, dat soort vragen. Ik geef ze tips, en verklap ook wat van mijn schrijfgeheimen."
Fries geeft meerwaarde
Ze leest de kinderen ook voor. "Ik lees extra spannende, of juist aangrijpende verhalen voor. Dan kan het heel stil zijn in de klas. Bijvoorbeeld het verhaal over Ruby Bridges, het eerste bruine meisje op een witte school die toen door volwassenen bekogeld werd met tomaten, met de foto's en schilderijen van die gebeurtenis komt de geschiedenis heel dicht bij." Ze merkt dat, wanneer er in het Fries wordt voorgelezen, de kinderen er extra goed voor gaan zitten. "Dat is hun taal en dan komt het heel dichtbij. Een Fries boek kan echt een meerwaarde geven."
Extra voorsprong
Volgens de schrijfster is het stimuleren van kinderen door volwassenen zoals ouders en leraren heel belangrijk. "Dat geeft de kinderen echt een extra voorsprong. Zo nu en dan hoor ik dat kinderen geen abonnement op de bibliotheek hebben, daar schrik ik toch wel van. Het hoeft niet moeilijk te zijn om dat in het dagelijks leven op te nemen."
Lida Dijkstra, skriuwster en ambassadeur fan de berneboekewike
In samenwerking met de Afûk geven we in het radioprogramma De middei fan Fryslân alle dagen een kinderboek weg bij de quiz 'oarsomom'. Alle boeken hebben te maken met het thema van de Kinderboekenweek: 'En toen?'. De boeken komen uit de lijst van boeken die de Afûk speciaal voor deze Kinderboekenweek heeft samengesteld:
Op maandag: It aldermoaiste dinoboek
Op dinsdag: Sipke syn Alvestêdetocht
Op woensdag: Lindbergh - It grutte aventoer fan in fleanende mûs
Op donderdag: It Spûkskip
Op vrijdag: Gek op skiednis
Op dinsdag: Sipke syn Alvestêdetocht
Op woensdag: Lindbergh - It grutte aventoer fan in fleanende mûs
Op donderdag: It Spûkskip
Op vrijdag: Gek op skiednis
De boeken lopen met de dagen op in leeftijdscategorie, zo is het boek van maandag voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar, het boek van vrijdag voor kinderen in de leeftijd 10-12.