Herdenkingsbrug moet grafmonument Bienema beschermen

In het Veenwijkbos tussen Oranjewoud en Oudeschoot is maandagmiddag een herdenkingsbrug bij het grafmonument van de familie Bienema onthuld. De brug bij de Rijksmonumentale grafkelder uit 1810 is een ontwerp van kunstenaar Arjen Boerstra en is gemaakt in opdracht van Staatsbosbeheer en de familie Bienema.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bram Verhave is adviseur landschap en cultuurhistorie en was betrokken bij de plannen. "Het is een halve brug geworden, met een deur waar je doorheen kunt. Vervolgens kom je op een balkon waar je de grafkelder heel goed kunt zien. Je kun niet langer op de grafheuvel zelf komen, waardoor het monumentale graf beter beschermd wordt voor de toekomst."

Grafkelder beschermen

Om de grafkelder zit een gracht, maar die is in de loop der jaren drooggevallen. Verhave: "Vroeger hield de gracht mensen tegen, maar nu de gracht is drooggevallen, is deze natuurlijke barrière weg. Veel bezoekers beklommen de grafheuvel om de grafkelder te bekijken. Daardoor ontstond er schade. De familie heeft aandacht gevraagd voor het onderhoud van de grafkelder. Op deze manier hebben we een eerste stap willen zetten om meer aandacht te geven aan het beschermen van dit grafmonument." Ook het bos rondom het grafmonument zal worden opgeknapt

Buma is afstammeling Bienema

Burgemeester Buma zou de brug maandag onthullen. Hij is een verre afstammeling van de familie Bienema. Maar vanwege de ontwikkelingen betreffende het coronavirus moest hij afzeggen.
Ferslachjouwer Willem Vermeltfoort is by de brêge
© Arjen Boerstra
Bram Verhave