Duizenden online kijkers Bildtse voorstelling 'De kraak van de kluis'

Zo'n tweeduizend mensen online hebben gekeken naar de voorstelling 'De kraak van de kluis'. De voorstelling over het openbreken van het bevolkingsregister van Het Bildt in 1943 zou oorspronkelijk een theaterstuk worden, maar door de uitbraak van het coronavirus heeft men daarvan afgezien. Nu konden mensen zaterdagavond thuis inloggen op de computer om zo het stuk te zien.
In diel fan de crew sjocht op grut skerm nei De Kraak van de Kluis © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het stuk draait om een Bildtse verzetsgroep die in 1943 een inbraak pleegde in het gemeentehuis van het Bildt om het bevolkingsregister te stellen. Zo wilden ze voorkomen dat jonge mannen naar Duitsland gestuurde zouden worden om voor de bezetter te werken .
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Daarom was het de bedoeling het stuk in ieder geval drie keer op te voeren. Maar al vrij snel na de uitbraak van het coronavirus kwamen de makers tot de conclusie dat dat er waarschijnlijk niet in zou zitten. En dus werd het stuk herschreven voor een online opvoering.
De Kraak van de Kluis lûkt tûzenen online besikers
Het stuk weer daarvoor gedeeltelijk opgenomen. Ook was een deel van het stuk alleen te horen en niet te zien. Maar het grootste deel werd zaterdag live opgevoerd voor camera.
Uiteindelijk hebben tussen de 2000 en 2500 mensen het stuk gezien. Hoeveel mensen het precies zijn geweest, is moeilijk te zeggen. Het is niet bekend hoeveel mensen er thuis achter elk scherm zitten. Volgens schrijver Hein Jaap Hilarides zijn het er in ieder geval meer dan dat er bij de oorspronkelijke opvoering naar gekeken zouden hebben.
Er wordt nog nagedacht over hoe 'De kraak van de kluis' een vervolg kan krijgen .
© Screenshot De Kraak van de Kluis
Wytse Vellinga was bij de online-voorstelling 'De kraak de kluis'