Omrop TIP: Meindert Talma en Domela

Meindert Talma toert opnieuw met 'De Domela Passie' door Nederland. Door corona hebben zijn optredens een tijd stilgelegen. Uit de Fryslân DOK van filmer Herman Zeilstra komt naar voren hoe Meindert Talma zich in de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld als kunstenaar.
Meindert Talma kreeg dit jaar nog een tegenvaller te verwerken: het Fonds voor de Podiumkunsten weigerde hem subsidie. Het fonds noemde Talma's artistieke kwaliteit 'zwak' en was niet te spreken over zijn zang. Die negatieve beoordeling kwam ook het Fonds zelf te staan op kritiek: veel mensen bewonderen juist de eigenzinnigheid van Talma als artiest en de zeggingskracht van zijn teksten.
© Omrop Fryslân
Op de 'Domela Passie' ontving Talma slechts lovende recensies. Daarin duikt hij 100 jaar na diens dood in het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, predikant en de eerste socialistische voorman van ons land. Domela moedigde de arme arbeiders aan om zelfstandig te denken en zich te verenigen. Hij werd 'Us Ferlosser' genoemd. Domela nam afscheid van de kerk, maar hij bleef Jezus trouw.
© Omrop Fryslân
Meindert Talma is gefascineerd door Domela Nieuwenhuis en door de figuur van Jezus. Beide hebben veel volgelingen, ook Domela wwas een soort Messias. Van beide is de persoonlijke levensloop interessant. Honderd jaar na de dood van Domela maakte Meindert Talma een passie over hem. De passies die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden, zijn daarbij zijn voorbeeld.
Herman Zeilstra (l) en Meindert Talma © Omrop Fryslân
De dokumentaire toont hoe Meindert Talma (Surhuisterveen, 1968) zich als muzikant en componist steeds opnieuw uitvindt. Hij begon als geschiedenisstudent in Groningen met zijn band 'Meindert Talma & The Negroes', waar hij langzamerhand meer succes mee kreeg onder een nationaal publiek. Hij deed speciale projecten over voetballers (Eenmaal Oranje, 2012 en Balsturig, 2019). Talma maakte biografische verhalen, bijvoorbeeld over de kunstenaar Hendrik Werkman en de dammer Jannes van der Wal. Met de Domela Passie gaat hij een nieuwe fase in, nu hij werkt met meer musici en een compleet koor. Bij de première van de 'Domela Passie' in 2019 schreven journalisten: 'een voorlopig hoogtepunt' en 'zijn magnum opus'.
De Fryslân DOK 'De Domela Passy fan Meindert Talma' is op TV op zaterdag 26 september 15.30 uur bij NPO 2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 27 september 13.00 uur).
Zondag 27 september 17.00 uur bij Omrop Fryslân (herhaling elk uur).
In januari 2020 is 'De Domela Passie' fan Meindert Talma' ook uitgezonden.