Nieuw restaurant Baylings in Leeuwarden: "Een restaurant openen in coronatijd kan best"

Het lijkt dapper: een groot restaurant openen midden in de coronacrisis. Maar horecaondernemer Haroon Hashemi zag afgelopen voorjaar zijn kans. Toen Humphry's aan de Leeuwarder Nieuwestad definitief de deuren sloot, liet Hashemi zijn oog vallen op het monumentale restaurant dat vrij kwam. En ook al neemt het aantal coronabesmettingen in Fryslân toe, het nieuwe restaurant Baylings zat vrijdagavond op de dag van de officiële opening meteen vol met zo'n driehonderd gasten.
Drukte in restaurant Baylings op de openingsavond © Omrop Fryslân
"Waar nadelen zijn, zijn er ook voordelen", zegt Hashemi. Het is zijn eigen variant op Johan Cruijff. "Een mooi historisch pand kwam vrij en toen kregen wij de mogelijkheid om hier op te starten." Maar zo eenvoudig als het nu klinkt, was het destijds niet, geeft de ondernemer toe. "Als je drie maanden dicht bent, creëert dat een negatief beeld bij de ondernemer. Ik had in juni niet gedacht om in september een nieuwe zaak te openen, maar ik heb het toch gedaan."

Baylings

De doorstart van het eerdere Humphry's heeft de naam Baylings gekregen: het is een knipoog naar de Leeuwarder antiquair Beeling, die eerder in het monumentale gebouw aan de Nieuwestad gevestigd zat. Gebouw en inrichting maken het restaurant bijzonder, geeft ook een trotse Hashemi meteen toe. "We hebben zo veel mogelijk overgenomen. Het enige wat wij hebben gedaan is opknappen."
De keuken fan Baylings © Omrop Fryslân
Naast de inventaris heeft Hashemi ook sommige medewerkers van het eerdere Humphry's overgenomen. "Er werken hier nu 43 personen, maar als het zo doorgaat moet ik meer mensen in dienst nemen", vertelt Hashemi.

"We komen hier wel doorheen"

In de zaak met maar liefst zes eetzalen heeft Hashemi de capaciteit wat beperkt in verband met de coronaregels, maar de beschikbare plaatsen zaten in een oogwenk vol. "Veel mensen zijn niet op vakantie geweest, en daardoor is de portemonnee nog redelijk vol. Mensen willen graag uit eten. Mijn voorbeeld laat zien dat het ook in coronatijd goed mogelijk is om een restaurant te openen. Laat je niet van het veld slaan, we komen hier wel doorheen."
Gevraagd naar de gevolgen van het coronavirus, zegt Hashemi 'niet bang' te zijn. "Je moet voorzichtig blijven. We houden ons goed aan de regel. Goed handen ontsmetten en afstand houden, dan kun je iedereen goed ontvangen."
Luister hier naar het gesprek met ondernemer Haroon Hashemi
Ook de bibliotheekzaal wordt weer gebruikt © Omrop Fryslân