Duikteam vist ruimt twee ton aan afval uit de Noordzee

Het duikteam heeft de afgelopen twee weken meer dan twee ton afval uit de Noordzee gehaald. De professionele duikers zochten boven Ameland en Schiermonnikoog bij dertien scheepswrakken naar verloren lading en visnetten.
Duikteam vist ruimt twee ton aan afval uit de Noordzee
Het team van 30 vrijwilligers heeft in 19 duiken vier big bags aan visnetten en verloren lading opgeruimd, in totaal meer dan twee ton. Het grootste deel daarvan is plastic, afkomstig van containterschip MSC Zoe.
De MSC Zoe is één van de grootste containerschepen va nde wereld. In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het honderden containers boven de Waadeilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.
Stichting Duik De Noordzee Schoon noemt de resultaten "boven verwachting', omdat een paar duiken niet door konden gaan vanwege hoge golven. Het aangetroffen textiel, de elektronica en huishoudelijke artikelen waren voor het grootste deel al onder het zand verdwenen, waardoor het zoeken en bergen van het goud moeilijker geworden.

Stichting Duik De Noordzee Schoon

De schoonmaakactie wordt georganiseerd door Stichting Duik De Noordzee Schoon. Het duikteam bestaat naast supportduikers uit marien biologen, amatuurarcheologen, ecologen, fotografen en filmers. Ze maken scheepswrakken veilig voor het onderwaterleven en historisch erfgoed, de vervuiling en het leven in de Noordzee zichtbaar voor het grote publiek.
In september vorig jaar organiseerde Stichting Duik De Noordzee Schoon ook een duikexpeditie in de Noordzee. Daarbij werd 2.500 kilo afval geborgen. Daarvan is volgens de stichting 500 kilo afkomstig van containters die het schip MSC Zoe begin vorig jaar kwijtraakte.
Expeditieleider Ben Stiefelhagen over de actie