Buma pleit voor regionale maatregels: "Kijken wat voor Fryslân het beste is"

Burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân Sybrand Buma pleit ervoor om niet weer nationale maatregels op te leggen vanwege het coronavirus, maar te kijken naar wat het beste is voor Fryslân. Buma zegt dat in reactie op burgemeester Ahmed Aboutaleb, die donderdag tegen Rijnmond zei dat het weer tijd wordt voor landelijke regels.
© Omrop Fryslân
"Laat ik beginnen met te zeggen dat de stijgingen hier ook wel onrustbarend zijn. Het is niet zo dat Fryslân vrij is van corona. Het verdubbelt hier ook ongeveer per week. De basis is dat wij hier ontzettend moeten opletten", zegtt Buma. "Mijn stelling is dat we dat in het huidige systeem kunnen doen en naar regio gepaste maatregelen kunnen nemen. Maar het belangrijkste vind ik wel: ook Fryslân gaat eerder richting strenger dan richting soepeler."

Verschillen tussen regio's

"Waar het om gaat is dat een maatregel die in een grote stad werkt, niet per definitie ook op een Waddeneiland werkt of in een landelijk gebied", zegt Buma. "Waar het om gaat is dat we juist in het voorjaar hebben geleerd dat er heel veel verschillen zijn tussen regio's en de manieren waarop het virus zich ontwikkelt. Daar wil ik ruimte voor houden. Dat is de reden dat ik zeg: het woord nationale maatregelen van boven opgelegd op ons spreekt mij minder aan dan met de nationale overheid kijken wat voor Fryslân het beste is."
Buma neemt als voorbeeld de afgelopen zomer, waarin er in Fryslân extra op het water werd gecontroleerd. "Een gebied dat geen water heeft, hoeft niet de verplichting te krijgen om meer op het water te gaan handhaven. Dus je ziet dat het per regio anders is. Waar ik dus voor pleit is dat als, en die kans is groot, we strenger moeten worden, laten we dan opletten dat we wel kijken of het per regio hetzelfde moet zijn", zegt Buma. "Ik hoop dat het dan wel met Fryslân is en niet over Fryslân heen. Dat wil ik eigenlijk op dit moment wel duidelijk maken."
Sybrand Buma over de regionale maatregels