"Geen strafblad, maar oude coronaboetes kunnen niet meer worden verlaagd"

Wie een boete krijgt voor het overtreden van de coronaregels, hoeft niet meer te vrezen voor een strafblad. Het kabinet zal vrijdag besluiten dat alle coronaboetes, ook de boetes die al zijn uitgedeeld, niet tot een justitiële aantekening zullen leiden. Dat melden bronnen aan de NOS.
© ANP
Momenteel is het nog zo dat mensen een justitiële aantekening krijgen wanneer ze een boete krijgen uitgedeeld. Dat kan grote gevolgen hebben voor de betrokkenen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een 'Verklaring Omtrent Gedrag' (VOG) voor het solliciteren.
Volgens advocaat Tjalling van der Goot, die mensen bijstaat die een coronaboete hebben gekregen, is het in principe goed nieuws dat die aantekening verdwijnt. "De vraag is wel even hoe het nu in de praktijk juridisch wordt vastgesteld. Wat verandert er nu? Maar ik ben blij dat er in ieder geval iets gebeurt."

Boetebedrag lager

De boete voor het overtreden van de anderhalvemeterregel kost een volwassen persoon 390 euro. Het kabinet gaat met de Tweede Kamer in gesprek over de vraag met hoeveel het bedrag nu precies verlaagd gaat worden. De coalitiepartijen willen het liefst naar een boete van 99 euro, zodat er in ieder geval geen strafblad volgt.
Van der Goot: "Het woord 'strafblad' wordt veel gebruikt, maar er zijn twee belangrijke verschillen. Je hebt het justitieel documentatieregister, daar staat eigenlijk alles op. Wanneer een rechter een strafzaak behandelt, dan krijgt hij dat register te zien. Maar we hebben het in dit geval om het register van justitiële gegevens. Daar wordt naar gekeken wanneer je een VOG wilt aanvragen. De instantie kan dan zien wat er precies in staat. Daar ligt een grens van 100 euro bij een boete."
Advocaat Tjalling van der Goot
© Omrop Fryslân
Het is nog onduidelijk of de al uitgedeelde boetes nog verlaagd kunnen worden. Volgens Tjalling van der Goot is dat niet mogelijk. "Ik vind het een nobel idee, maar formeel juridisch kan dat niet. Of je moet als kabinet een soort van gift doen naar die mensen, maar je kunt het niet afdwingen."

Nog geen zittingsdag

De Leeuwarder advocaat heeft nog geen uitzicht op een zittingsdag voor de mensen met een boete die hij bijstaat. "Ik zou graag willen beginnen, maar het duurt nog even. Ik heb nog geen bericht gehad van het Openbaar Ministerie. Mijn advies is nog steeds aan mensen: betaal de coronaboete niet. Betaal je, dan is het weg."