Met scootmobiel en fiets Onbeperkte Elfstedentocht: "Het leven wordt wel eenzaam"

Hij op de scootmobiel en zij op de fiets. Zo leggen Hielke en Grietje van der Meulen donderdag 24 kilometer af in de Onbeperkte Elfstedentocht. Omrop Fryslân volgt de hele week deelnemers van de tocht die is voor mensen met een beperking die normaliter aan de kant staan.
© Omrop Fryslân
De route is voor Hielke en Grietje niet onbekend. "Wij reden in het verleden altijd op de motor de elfstedentocht. Ik denk wel 35 jaar, als het niet langer is", zegt Grietje. Maar nu ziet het leven er voor hen heel anders uit. Vijf jaar geleden, in 2015, kreeg Hielke een herseninfarct. Hij kan nu niet meer goed praten en zit in een rolstoel.
"Het leven wordt wel eenzaam. Hielke kon niet meer werken. Hij was al 44 jaar vrachtwagenchauffeur, maar is nu invalide. Mensen beginnen niet zo snel een praatje met hem. Je moet langzaam tegen hem praten."
© Omrop Fryslân
Grietje vertelt dat er eigenlijk maar weinig is wat je in een rolstoel kun doen. Evenementen zoals deze zijn er eigenlijk niet. "Daarom wilden we hier ook graag aan meedoen. Nu kunnen we echt even ergens naar uitkijken."
Donderdag is de enige etappe die Hielke en Grietje zullen afleggen, omdat het veel van hen vergt. "Ik denk dat wij morgen wel een rustdag moeten hebben. Maar dat maakt niet uit, dat hebben wij er wel voor over."
Grietje van der Meulen
De Onbeperkte Elfstedentocht wordt gehouden van 23 tot en met 27 september. De organisatie ligt in handen van Sandy Krijnen uit Cornwerd. Ze heeft MS en kan daardoor niet meedoen met haar man aan de Fietselfstedentocht. Daar moest een oplossing voor komen, dacht ze, en ze nam het initiatief voor de 'Onbeperkte 11-stedentocht'. Een evenement voor mensen met een beperking die altijd aan de kant staan, en nu de gelegenheid krijgen om zelf in de schijnwerpers te staan.