Friese ziekenhuizen met betere spreiding klaar voor tweede coronagolf

Friese ziekenhuizen zijn klaar voor de tweede coronagolf. Met de andere ziekenhuizen in het Noorden hebben ze het overleg weer opgezet over de spreiding van patiënten. Op dit moment liggen er al weer coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen, maar de mogelijkheid is dat er ook weer patiënten uit andere delen van het land naar het Noorden worden gebracht, als er ruimtetekort is.
© Shutterstock
Het doel van het spreidingssysteem is om de reguliere zorg zoveel mogelijk overeind te houden. Want die kwam eerder dit jaar voor het grootste deel stil te staan, toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten.
Het MCL doet de coördinatie van vier Friese ziekenhuizen. Het aantal COVID-ic-bedden plus bijbehorende medewerkers voor elk ziekenhuis is bekend, zegt Erika Bakkum van de raad van bestuur van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Zij zit ook in het Regionaal Orgaan Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ).

Wie ligt waar?

Er wordt bijgehouden welke patiënten waar liggen. Daarover hebben ze contact met ziekenhuizen in de twee andere Noordelijke provincies, Groningen en Drenthe. Verder is er ook contact met het landelijke coördinatiepunt. Zo zijn ze alle dagen goed op de hoogte van wat er gebeurt, zegt Bakkum.

Spannend

Het wordt wel spannend om dit allemaal te combineren met de gewone zorg. De ziekenhuizen moeten het aantal ic-bedden opschroeven van 1350 naar 1750 op 1 januari. Daarvoor zijn de werkzaamheden in volle gang. Zo worden er heel concreet kleine verbouwingen gedaan en krijgen verpleegkundigen de vraag voorgelegd of ze willen meehelpen bij een tweede coronagolf. Daarvoor krijgen ze dan een extra opleiding. Maar ook ander ziekenhuispersoneel werkt hard met de corona. Bakkum noemt bijvoorbeeld schoonmakers en ict'ers.
Erica Bakkum, MCL en Regionaal Orgaan Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ)
Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en voor elke gemeente op www.omropfryslan.nl/corona, of in de omropapp. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis.