Familie Van Hall over hun stil geboren zoon: "Hij hoort er echt bij"

Bijna 45 jaar geleden kregen Wout en Inge van Hall uit Oudega (Smallingerland) een stil geboren kindje. Het was hun zoon die levenloos op de wereld kwam. In hun zoektocht naar bewijsstukken van de geboorte, om het kindje te laten registreren, kwamen ze een monument tegen voor stil geboren kinderen. "Toen dachten wij, zo'n monument moet ook in Oudega komen".
Famylje Van Hall
Bijna een halve eeuw geleden beviel Inge van Hall van een stil geboren baby in een katholiek ziekenhuis in Veghel. "Het kindje werd geboren en ik heb hem niet eens gezien, hij werd meteen bij me weggehaald", vertelt Inge. Het waren andere tijden, omschrijft ze.
"Na de bevalling werd ik naar een kamer gebracht. Je moest toen nog weken in het ziekenhuis blijven. Ik kwam op een kamer naast een vrouw te liggen die net was bevallen van een tweeling". Daar had Inge het toen wel even zwaar mee. Ze had haar eigen kindje niet gezien en wist ook niet of het een jongetje of een meisje was geworden. "Later heb ik dat gevraagd, het was een jongetje."
Wout van Hall kreeg het jongetje mee en moest het begraven. "Samen met een begrafenisondernemer heb ik het begraven. In een klein, grijs doosje", vertelt hij. "We waren maar met z'n tweeën. Verder was er niemand."
Familie Van Hall over hun stil geboren zoon
De familie kreeg ook twee dochters. Het jongetje was de middelste geweest. De reacties op het stil geboren kindje waren vroeger niet mild. "Mensen zeiden tegen me dat ik niet moest zeuren, want ik had er toch al één". De familie praatte er thuis ook niet veel over, maar dat veranderde toen het in 2019 mogelijk werd om je doodgeboren kindje te laten registreren. "Dat wilden we doen", zegt Wout. "Maar we hadden daarvoor wel bewijs nodig dat het kindje bestond."
Het ziekenhuis had de papieren niet meer, maar er was wel iemand bij de begrafenis geweest. "We wisten van niets, maar het geluk deed zich voor dat de begrafenisondernemer het kindje had gemeld bij de gemeente als levenloos. Dat was ons enige bewijsstuk, het kindje had zelfs geen naam."
De familie heeft het jongetje zelf wel een naam gegeven en heeft die afgelopen jaar laten registreren. Daarmee is er voor de familie wel wat veranderd. "Als men aan mij vroeg hoeveel kinderen ik heb, dan zei ik altijd twee. Als men dat nu aan me vraagt, dan zeg ik dat ik drie kinderen heb", zegt Wout.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Voor de registratie moest de familie Van Hall naar het gemeentehuis in Veghel. Toen hebben ze ook een bezoek gebracht een het kerkhof waar hun zoontje is begraven. "We kwamen daar een monument tegen voor stil geboren kinderen en dachten toen: dat moet er ook in Oudega komen."
Het idee legden ze voor bij de gemeente van de Sint-Agathakerk. Ze hebben kunstenaar Roelie Woudwijk gevraagd om het monument te maken. Op 3 oktober wordt er een bedenksteen ontbloot voor stil geboren kinderen.