Hoe stimuleren werkgevers hun thuiswerkers om de fiets te pakken?

De fietsen waren dit jaar niet aan te slepen. Sinds het uitbreken van het coronavirus pakten steeds meer mensen de fiets. Donderdag is het voor de 14e keer de Fiets naar je Werk Dag, normaliter gebruiken werkgevers deze dag om hun medewerkers te stimuleren op de fiets naar het werk te komen. Maar dit jaar zitten ze met een dilemma.
© Shutterstock.com (Glitterstudio)
Van alle Nederlanders, fietsen Friezen en Groningers het minst vaak naar hun werk. Maar zo'n 4 procent van alle Friese werknemers zegt op de fiets te stappen. Mensen werken in coronatijd natuurlijk vaker thuis, maar degenen die wel buitenshuis werken, fietsen vaker sinds het virus.
De Fiets naar je Werk Dag werd voorgaande jaren gehouden om mensen meer aan het fietsen te krijgen, maar omdat werknemers nu vaker thuiswerken, wordt de dag dit jaar anders ingevuld.

'Thuisfietsrondje'

Een nieuw onderdeel is het 'thuisfietsrondje', aldus Ellen Walet van de NFP groep in Heerenveen, de organisator van het evenement. "Naar het werk fietsen gaat nu niet, dus hebben wij gekozen voor een thuisrondje. Dan kun je toch meedoen."

Symbolische afstand

In plaats van 's ochtends naar het werk te fietsen, kunnen mensen die thuiswerken donderdag toch meedoen aan het evenement door zelf een rondje te fietsen. Walet stelt voor om dan dezelfde afstand als die van huis naar werk te fietsen. "Het kan symbolisch zijn, dat je vandaag de afstand fietst die je anders naar je werk fietst, maar dat valt natuurlijk niet te controleren."
Tot 14 uur kunnen mensen zich op de website van de NFP nog inschrijven om mee te doen.
Ellen Walet van de NFP-groep in Heerenveen