Kritische vragen voor Rekenkamer over rapport Leeuwarder festivals

Festivals voelen zich buitengesloten bij het tot stand komen van het rekenkamerrapport. Ze deden woensdagavond hun verhaal tijdens de raadsvergadering van de gemeente Leeuwarden over het rapport.
Enkele weken geleden kwam de Rekenkamer naar buiten met een zeer kritisch rapport over het handelen van de gemeente op het festivalbeleid in het Groene Stergebied. Daarin staat dat de gemeente bij het verlenen van de vergunningen aan de festivals last had van tunnelvisie, niet open genoeg stond voor de klachten van burgers en te doordrammend was haar eigen gelijk te halen.

Eenzijdig

Ruben Bosch van festival Welcome to the Village zegt dat alle festivals bevraagd zijn door de Rekenkamer, maar dat dit helemaal nergens is terug te vinden in het rapport. "Alles wordt in het rapport heel eenzijdig belicht: vanuit de klachtenkant en wat er allemaal mis is gegaan. Maar volgens mij is er de laatste jaren juist heel veel verbeterd voor zowel ons als evenementenorganisatoren als de omwonenden."
Ook de PvdA vindt het jammer dat de festivals niet zijn meegenomen. "Het lijkt nu net alsof het alleen maar gaat over de gemeente en Groene Ster Duurzaam", aldus Eline de Koning van de partij. De partijen in de raad hadden veel kritische vragen aan de Rekenkamer. De ChristenUnie vroeg zich af hoe wetenschappelijk het onderzoek van de Rekenkamer eigenlijk is. Het CDA vroeg zich af hoe je een compromis sluit met een partij als Groene Ster Duurzaam, als die niet wil. De PvdA vond bepaalde stukken uit het rapport subjectief.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Eerder kwam het gemeentebestuur al met een reactie op het rekenkamerrapport. Wethouder Hein Kuiken liet weten het niet eens te zijn met sommige kritiekpunten. De Rekenkamer komt nog met een officiële reactie hierop, liet voorzitter van de Rekenkamer Joop Roebroek weten.
Ruben Bosch van Welcome to the Village hoopt dat alles wat nu is bereikt niet overboord wordt gegooid. "Het is een jonge branche waar pas vanaf 2012 een eenduidige manier van het aanvragen van evenementen ligt. We hebben dus vooral alles moeten leren door het te doen en zijn nu al heel ver gekomen. Er zijn nog twee dingen die we moeten oplossen: het geluid en de ecologie en dan is het klaar. Laten we hier met alle partijen, als die er voor openstaan, een gesprek over voeren."