Loting Dames PC: 'Droomfinale' Tuinenga-Sijbrandij mogelijk

De twee parturen die de meeste vrijeformatiewedstrijden dit seizoen hebben gewonnen, kunnen elkaar op de PC in de finale treffen. Dat heeft de loting woensdag uitgewezen. In het dorpshuis in Weidum, het dorp waar de Dames PC traditioneel georganiseerd wordt, werd er geloot voor de belangrijkste kaatspartij voor vrouwen.
De vrouwenpartueren beelden in hoe ze zitten de wedstrijdlijst uit © Omrop Fryslân, Andor Faber
Verslaggever Andor Faber was bij de loting
Het partuur dat de meeste vrijeformatiepartijen won, is dat van Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra. Die treffen in de eerste omloop het partuur van Serena Hovenga, Amarins de Groot en Aluca Bouma. Een loting waar Scheepstra mee kan leven: "We mogen niet klagen."
De ogen van Scheepstra waren bij de loting ook gericht op het partuur van Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Imke van der Leest. Dat won de op-één-na meeste partijen. Bovendien wonnen zij de laatste twee partijen ook van het partuur van Scheepstra. "Tuurlijk, gezien de afgelopen twee weekenden hadden we het liefst niet Ilse in de eerste omloop", geeft Scheepstra eerlijk toe. Ze kunnen het partuur van Tuinenga pas in de finale treffen. "Volgens mij heb ik niet eerder zo'n goeie loting gehad, dit is gewoon heel fijn. Je kunt echt in de dag groeien."

Kon beter, kon minder

Op papier heeft Tuinenga het met haar partuur moeilijker komende zondag. Op de eerste lijst is het partuur van Tineke Dijkstra, Marte Altenburg en Louise Krol de tegenstander. Die wonnen tot nu toe twee partijen. Mocht het partuur van Tuinenga dat winnen, wacht mogelijk het partuur van Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma, die een partij wonnen dit seizoen.
Toch is Bakker, die in het partuur van Tuinenga de dubbelrol invult, wel over de loting te spreken: "Op zichzelf zijn we ook wel redelijk tevreden. Het had beter gekund, maar het had ook veel minder gekund. Het onderste blokje is wel lekker", zegt Bakker, die doelt op dat je in het onderste blok een staand nummer hebt, als je de halve finale haalt.

De volledige loting van de Dames PC

1. Aletta van Popta, Mintje Meintema en Miranda Scheffer 2. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum
3. Andrea Kroes, Sigrid de Jong en Marije Hellinga 4. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma
5. Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra 6. Serena Hovenga, Amarins de Groot en Aluca Bouma
7. Inge Jansma, Elly Hofman en Ineke van der Ploeg 8. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Jennie Terpstra
9. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Imke van der Leest 10. Tineke Dijkstra, Marte Altenburg en Louise Krol
11. Wybrig Bakker, Corrie Kroondijk en Fiera de Vries 12. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma

Coronavirus

Kaatsvereniging Nije Kriich in Weidum organiseert de Dames PC. Dat het nieuws nu weer wordt gedomineerd door het coronavirus, zien ze bij de organisatie natuurlijk ook, vertelt Wigle Anema: "We zijn niet bang, maar we voelen wel spanning. Maar we weten ook dat we het goed voor elkaar hebben. Dat geeft een goed gevoel."
Er zijn zondag 650 toeschouwers welkom bij de Dames PC. De kaarten waren binnen korte tijd uitverkocht. Is er ook nog een kans dat de partij toch niet door kan gaan door het coronavirus? Anema: "Je weet het nooit. Het is maar net wat de overheid beslist. Fryslân zit nog niet in de gevaarlijkere zone, dus ik hoop dat we de dans ontspringen."
Bij de loting maakte Anema woensdag bekend dat het prijzengeld hetzelfde is als afgelopen jaar. Daar zag het eerst niet naar uit, doordat er minder inkomsten zijn door corona, maar met dank aan een anonieme geldschieter blijft het toch op hetzelfde niveau.
Omrop Fryslân zendt de Dames PC komende zondag live uit op televisie, radio en internet. De partij begint om half elf en is vanaf dat moment op alle podia te volgen bij Omrop Fryslân.