Kermis in Burgum in coronatijd: "Je krijgt als kermisexploitant kippenvel"

Tot en met zondag staat het parkeerterrein op de Markt in Burgum vol met attracties. Er is de komende dagen kermis en mensen kunnen er tussen 13.00 en 23.00 uur terecht voor vertier. Bijzonder is dat wel, omdat op veel plaatsen de kermissen zijn afgezegd.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Volgens burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft de gemeente niet lang getwijfeld over het geven van toestemming voor de kermis. "We hebben het ingediende plan beoordeeld aan de hand van de geldende noodverordening en de regels van het RIVM. Daarmee kon het." Een evenement in coronatijd is spannend, maar Gebben vindt dat de kermisexploitanten goed hun best doen.

Verantwoordelijkheid bij exploitant

Er zijn maximaal 250 mensen toegestaan op de kermis en dat aantal wordt strikt bijgehouden. Er is een vaste in- en uitgang op het terrein. Daarnaast hebben de exploitanten geregeld dat een aantal mensen in gele hesjes in de gaten houdt of iedereen zich goed aan de anderhalve meter afstand houdt. Gebben: "Wij hebben tegen de exploitanten gezegd dat zij verantwoordelijkheid moeten nemen en wij controleren dat. Als wij klachten krijgen of als wij zien dat het niet goed gaat, gaan wij het gesprek aan met de exploitant."

Verschillende leeftijdsgroepen

Op de kermis komen verschillende leeftijdsgroepen bij elkaar, maar voor elke groep gelden weer andere regels. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen afstand van elkaar te houden. Jongeren tot en met achttien jaar weer wel. Zij krijgen daarom een speciaal bandje om waar hun leeftijd aan is af te lezen. Gebben: "Met dat bandje kunnen ze dat goed controleren." Mensen uit hetzelfde huishouden hoeven dan weer geen rekening te houden met de anderhalve meter.
Verslaggever Willem de Vries praat met burgemeester Jeroen Gebben
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
De exploitanten zijn opgetogen dat de gemeente hun het voordeel van de twijfel wilde geven. Volgens exploitant Christian Bosman gaat het toezicht houden goed. "Wij lopen in gele hesjes en kunnen mensen aanspreken op het houden aan de anderhalve meter. Mensen houden er zelf ook goed rekening mee. Het is ouderwets gezellig. Als je dit ziet, krijg je als kermisexploitant kippenvel."
Kermissen mochten vanaf 1 juli weer los, maar lang niet alle gemeentes gaven daar toestemming voor. "Ik heb op de Sneekweek gestaan en op een paar andere kermissen in Nederland. Maar er wordt meer afgezegd dan er doorgaat", zegt Bosman.

Jeugd opgetogen

De jeugd op de kermis is blij dat er weer wat vertier is. "Ik ben er wel blij mee, maar het is wel een risico. Je moet wel oppassen", zegt een van hen. Ze proberen er wel rekening mee te houden, maar dat valt nog niet mee. "Ik probeer het wel, maar eigenlijk is het bijna onmogelijk. Het is hier zo druk, dat kan eigenlijk niet", vertelt een ander.
Verslaggever Willem de Vries keek op de kermis in Burgum