SC Heerenveen laat weer meer supporters toe, maar houdt ook rekening met afschalen

SC Heerenveen speelt zaterdag in het Abe Lenstra Stadion tegen VVV-Venlo. Bij die wedstrijd is er in totaal plaats voor 6.500 toeschouwers en dat zijn er veel meer dan tegen Willem II. Toen zaten er 4.000 supporters in het stadion.
© Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Commercieel manager Martin Koopman geeft aan dat er goed over is nagedacht. "We willen zo goed mogelijk de veiligheid in ogenschouw houden. We hebben elke week een evaluatie gedaan, daarin hebben we gezien dat we toch een heel laag percentage benutten van de mogelijkheden benutten met alle veiligheidsmaatregelen. Dus dat geeft ons de ruimte om iets op te schalen naar 6.500 mensen het komende duel."

Langzaamaan meer

Het aantal toeschouwers is langzaamaan opgeschroefd. "Met de eerste oefenwedstrijd zijn we begonnen met 700 mensen in het stadion. Dat was ook om uit te proberen hoe het met de looproutes en dergelijke zou gaan. Iedereen hield zich keurig aan de regels. Bij de tweede wedstrijd hebben we het opgeschroefd naar 2.000 man en vervolgens zijn we naar 4.000 man gegaan. Maar daarmee zaten we slechts op 15 procent van het totaal. Dat is zonde, zeker als er meer mogelijkheden zijn. Met de huidige protocolregels vanuit de KNVB en in goed overleg met de Veiligheidsregio schroeven we het op naar zo'n 25 procent aanstaande zaterdag."
Voor de kas van de club is het wel belangrijk om weer wat mensen toe te laten. "Dat het een hele uitdaging is om het financieel interessant te maken, dat is voor elke betaalde voetbalclub aan de orde. Iedereen wil een vol stadion, maar met zoals het virus zich nu ontwikkeld houden wij ons hart wel vast."

Het blijft spannend

Het is voor Koopman nog wel spannend of mensen zich aan de regels houden. "Bij de oefenwedstrijden en de eerste wedstrijd heeft men dat wel keurig gedaan. Er is een gezondheidscheck bij de ingang, er is keurig aangegeven waar men moet zijn op plattegronden. We willen iedereen op 't hart drukken dat we met z'n allen verantwoordelijk zijn. We willen natuurlijk graag opschalen, maar we zijn ons ook bewust van het nieuws. Het aantal besmettingen loopt weer op. Eventueel zouden we zelfs weer moeten afschalen."
Landelijk was er ophef over een wedstrijd waar een groot aantal supporters luid aan het zingen was. Als club kun je dat niet echt tegenhouden, volgens Koopman. "Handhaven is natuurlijk moeilijk. De regels zijn dat we dat niet moeten doen, dus daar kun je toe oproepen. Maar verder ben je redelijk machteloos."
Commercieel manager Martin Koopman