Gemeente Leeuwarden niet eens met kritisch rapport over festivals

De gemeente Leeuwarden kan zich niet vinden in de kritiek van de rekenkamer op het festivalbeleid in het Groene Ster-gebied. Enkele weken geleden kwam de rekenkamer naar buiten met een zeer kritisch rapport over het handel van de gemeente. Daar stond in dat de gemeente bij het verlenen van vergunningen aan de festivals last had van tunnelvisie, niet open genoeg stond voor de klachten van burgers en de doordrammerig was in het halen van het eigen gelijk.
Gemeente Ljouwert net iens mei kritysk rapport oer de festivals
Flinke kritiek dus, maar de gemeente vindt het te kort door de bocht. "In het begin is er best wel veel fout gegaan", geeft wethouder van cultuur Hein Kuiken toe. Maar volgens hem hebben ze ervan geleerd en kunnen ze dit ook laten zien. Volgens hem is er te weinig aandacht voor het rekenkamerrapport. "In het begin mochten de festivals best veel lawaai maken. Eerst 24 uur per dag, later op vrijdag en zaterdag tot 3 uur, toen tot 1 uur en inmiddels is dat nog maar tot middernacht."

De gulden middenweg niet te bereiken

Volgens de rekenkamer zou de gemeente in overleg met alle betrokkenen gezamenlijk een geluidsniveau moeten vinden waar alle partijen zich in kunnen vinden. Ook hier is Kuiken het niet mee eens. "De gemeente vindt wel dat je om tafel moet en moet insteken op draagvlak, maar als je het specifiek hebt over de procedures van de Stichting Groene Ster Duurzaam, dan vraag ik me af of daar een gulden middenweg in te bereiken is. Uit de correspondentie van de stichting blijkt dat ze volgens mij als missie hebben de festivals helemaal te elimineren uit de Groene Ster."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
De gemeente Leeuwarden liet eerder al weten dat - ook al ligt er een kritisch rapport - ze zich noch steeds als festivalstad wil profileren. Het is een van de belangrijkste pijlers onder het cultuurbeleid, zegt de gemeente. Woensdagavond wordt er in de gemeenteraad gesproken over het rapport.
Wethouder Hein Kuiken