Hamke doet mee aan de Onbeperkte Elfstedentocht: "Je kunt meer dan je denkt"

Al zes jaar lang wil Hamke Meijer niets liever dan meedoen aan een officiële Elfstedentocht, maar omdat mensen alleen zelfstandig mogen deelnemen aan de tocht zat dat er tot nu toe niet in. Nu krijgt Meijer eindelijk de kans om de tocht van ruim 200 kilometer door Fryslân te maken op zijn duofiets. Hij doet mee aan de Onbeperkte Elfstedentocht.
Hamke docht mei oan de Onbeperkte Elfstedentocht
Meijer heeft al bijna twintig jaar een incomplete dwarslaesie. "Dat kun je vergelijken met een elektriciteitscentrale waarin alle draden in de war liggen na een explosie. Sommige draden hebben wel verbinding, andere draden hebben dat niet meer." Hierdoor is Meijer minder goed in staat om dagelijkse taken uit te voeren. Ook heeft hij veel minder energie.

"Ik dacht nog: ik moet hier langzaam rijden"

In 2002 heeft Meijer een ongeluk gehad: hij botste met een brommer tegen een auto. "Het was driehonderd meter van mijn huis. Ik dacht nog: ik moet hier langzaam rijden." Zijn brommer is geraakt door een auto die vanuit een parkeerhaven kwam. Na het ongeluk heeft Meijer een half jaar gerevalideerd en kon hij niet meer werken.
De Onbeperkte Elfstedentocht is volgens Meijer heel belangrijk. "Je kunt aan mensen met een beperking laten zien: je kunt meer dan je denkt." Voor deze doelgroep gebeurt er namelijk niet veel.
Hamke Meijer © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Meijer ziet er niet tegenop om straks ruim 200 kilometer te gaan maken. Hij heeft al eens eerder grote afstanden gefietst. "Toen Maarten van der Weijden de Zwemelfstedentocht zwom ben ik op de ligfiets een heel stuk mee gaan fietsen."
Het wordt een heel bijzondere week, denkt Meijer. Hij zit samen met Hans op de fiets, die vrijwilliger is bij de Zonnebloem. "Wij overnachten bij mensen thuis. Die kennen we eerst nog niet. Ze stellen hun huis beschikbaar voor mensen die op de fiets of lopend een Elfstedentocht maken."
Hamke Meijer
De Onbeperkte Elfstedentocht wordt van 23 tot en met 27 september gehouden. De organisatie ligt in handen van Sandy Krijnen uit Cornwerd. Ze heeft MS, waardoor ze niet met haar man kan meedoen aan de Fietselfstedentocht. Dat moet anders, dacht ze, en ze nam het initiatief voor de 'Onbeperkte 11-stedentocht'. Het is een evenement voor mensen met een beperking die normaal altijd aan de kant staan. Nu krijgen ze de gelegenheid om zelf in de schijnwerpers te staan.