Onbeperkte Elfstedentocht van start met 34 deelnemers

34 Deelnemers leggen de Onbeperkte Elfstedentocht af. Deze tocht van ruim 200 kilometer is voor mensen met een beperking die anders altijd aan de kant staan, maar nu zelf in de schijnwerpers staan. Op alle verschillende manieren kunnen ze de Elfstedentocht doen: op de duofiets, scootmobiel of achter de rollator. De start was woensdag om 12.00 uur op het Wilhelminaplein Leeuwarden. De tocht duurt tot en met zondag.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Er zijn voor de Elfstedentocht in totaal 65 inschrijvingen, waar de 'buddy's' niet bij geteld zijn. Sandy Krijnen uit Cornwerd heeft de organisatie in handen. "Dit is een doelgroep die aan de zijlijn staat en niet makkelijk mee kan doen met evenementen. Dit evenement is zo opgezet dat het voor hen mogelijk is om mee te doen."
Er is behoefte aan een evenement dat aandacht heeft voor mensen met een beperking, vertelt Krijnen. Zo kan bijvoorbeeld het vervoer regelen voor mensen met hun hulpmiddelen van de finish in Dokkum naar de start in Leeuwarden best een logistieke uitdaging zijn. "Wat ook heel ingewikkeld is voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel zijn de sanitaire voorzieningen. Mensen kunnen niet zomaar ergens naar de wc. Wij hebben nu om de 10 kilometer een rolstoeltoegankelijke Dixi staan, waar ook mensen die in een rolstoel zitten naar het toilet kunnen."

"Dit moet anders

Krijnen heeft zelf MS. "In 2012 ging het heel slecht met mij en zat ik in een rolstoel. Toen zat ik aan de kant te kijken naar de Fietselfstedentocht, letterlijk aan de zijlijn. Toen is bij mij het zaadje 'dit moet anders' geplant."
Ook toen ze in een rolstoel zat, was fietsen iets dat Krijnen nog wel kon doen. "In die tijd, 2012, was het niet toegestaan om de Elfstedentocht op een elektrische fiets te doen. Ik heb toen mijn eigen doelen gesteld, mijn doel was de top van de Mont Ventoux te bereiken." Toen ze de top van de Franse berg had gehaald, wilde ze ook voor andere mensen met een beperking de ervaring van een doel stellen en het daar naartoe werken mogelijk maken. "De deelnemers van nu hebben de afgelopen weken, maanden, zo hard getraind, en vandaag gaan ze van start."
Ferslachjouwer Wytse Vellinga wie by de start mei Sandy Krijnen
Het radioprogramma De middei Fan Fryslân heeft alle dagen contact met deelnemers van de tocht. Deze woensdag is dat Hamke Meijer. Hij was in 2002 betrokken bij een ongeluk en heeft daardoor een incomplete dwarslaesie opgelopen. Hij doet de tocht met een buddy op de duofiets.
De Onbeperkte Elfstedentocht wordt gehouden van 23 tot en met 27 september. De organisatie ligt in handen van Sandy Krijnen uit Cornwerd. Ze heeft MS en kan daardoor niet meedoen met haar man aan Fietselfstedentocht. Daar moest een oplossing voor komen, dacht ze, en ze nam het initiatief voor de 'Onbeperkte 11-stedentocht'. Een evenement voor mensen met een beperking die altijd aan de kant staan, en nu de gelegenheid krijgen om zelf in de schijnwerpers te staan.