Drachten en Leeuwarden in landelijke top 10 hardst getroffen winkelgebieden

De centra van Drachten en Leeuwarden staan in de top tien van winkelgebieden die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus na een beoordeling van alle om en nabij 2.500 winkelgebieden in Nederland.
It winkelsintrum fan Drachten © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Dat deze centra zo hard getroffen zijn, komt onder meer doordat ze veel horeca en modewinkels hebben. Die twee sectoren zijn zwaar geraakt, gedeeltelijk omdat mensen drukke plekken mijden en via het internet spullen kopen. Maar ook omdat ze bijvoorbeeld minder behoefte hebben aan een nieuwe garderobe vanwege het gebrek aan feestjes.

Bereikbaarheid

Daarnaast komen mensen die naar de stad gaan nu met name met de auto of de fiets. Steden die niet goed te zijn bereiken met de auto, of hoge parkeertarieven hebben, worden daarom minder bezocht. Ook het aantal besmettingen in de regio heeft invloed: in regio's waar corona hard heeft toegeslagen, gaan minder mensen naar de stad toe.
De Nieuwestad yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Na doorrekening van de effecten schat Locatus dat de leegstand toe zal nemen tot 9,9 procent eind 2021, tegenover 7,6 procent nu. Het onderzoeksbureau schat dat eind volgend jaar zo'n 21.500 panden in Nederland leeg zullen staan, maar geeft wel aan dat die analyse een momentopname is. Zo is de vraag wat er zal gebeuren als de steunmaatregels verder worden afgebouwd en er een tweede golf komt.
In de top tien van hardst getroffen winkelcentra staan verder Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem, Den Bosch, Tilburg, Roermond en Goes.