Workumers bieden petitie aan voor stillere N359

Hans Elsendoorn verhuisde vorige jaar 'voor de rust, ruimte en natuur' van Almere naar Workum. Over de natuur en de Friezen is Elsendoorn goed te spreken, maar de rust valt erg tegen. "Het verkeer over de doorgaande N359 gaat dag en nacht door. En er wordt bovendien veel te hard gereden." Met stadsgenoot Jitze Bakker heeft hij woensdag een petitie voor een stillere N359 aangeboden op het Provinsjehûs in Leeuwarden.
Warkumers biede petysje oan foar stillere N359
Ze vertegenwoordigen 35 gezinnen, die de brief van de Workumers mede hebben ondertekend. Het aanbieden van de petitie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van alle politieke partijen in Provinciale Staten.
Elsendoorn reist daarom met 'een positief gevoel' weer terug naar Workum. In die stad kreeg hij eerder al bezoek van Statenlid Matthijs de Vries van de ChristenUnie. Hij vindt dat de Workumers zeker een punt hebben. "Het is daar een bijzondere situatie met aan de ene kant een woonwijk en aan de andere kant een groot industrieterrein. Het gaat om een kilometer of drie, maar ik vind wel dat daar iets mag gebeuren om de geluidsoverlast te beperken."
© Google Maps

Fluisterasfalt

In hun petitie pleiten de Workumers voor het aanbrengen van 'fluisterasfalt' in combinatie met een lage aarden wal. Daarbij zou Elsendoorn ook graag een flitspaal in Workum willen hebben. "Er staat een 70 kilometer bord, maar er wordt veel harder gereden."
Een lage aarden wal hoeft volgens de Workumers niet heel veel te kosten. "We vragen niet om miljoenen, we denken dat de provincie met een paar ton al een heel eind komt." Verantwoordelijk gedeputeerd Avine Fokkens van verkeer luisterde belangstellend naar het verhaal van Elsendoorn. "We gaan hier serieus naar kijken", beloofde ze.
Een belangrijke factor bij het verkeerslawaai is de grote zuivelfabriek van FrieslandCampina vlakbij de N359, waar zeven dagen per week dag en nacht wordt gewerkt. "Niks ten nadele van die fabriek, maar maak alsjeblieft de weg wat stiller, zodat de gezinnen aan de N359 's nachts beter kunnen slapen."