Nieuwe Drachtster zwembad De Welle komt aan Sportlaan; einde aan discussie van tien jaar

Zwembad De Welle komt aan de Sportlaan in Drachten, en niet op het bedrijventerrein Tussendiepen wat het zakencollege graag wilde. Dat is dinsdag besloten in de gemeenteraad van Smallingerland. Er waren 2I stemmen voor en tien tegen deze locatie. Daarmee kwam een eind aan tien jaar praten over het nieuwe zwembad dat meer dan 30 miljoen euro zal kosten.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Dit nieuwe bad zal worden gebruikt voor recreatie, maar is ook geschikt voor topsport. Er kon worden gekozen uit drie locaties, naast de Sportlaan en Tussendiepen waren een aantal partijen voor de locatie Noorderhogeweg. Dat amendement werd weggestemd. Het amendement van D66 en GrienLinks haalde het dus wel, want die hadden voorgesteld om het zwembad aan de Sportlaan te bouwen.

"Tot aan het eind toe spannend"

Roy Postma van D66 is blij dat het amendement het heeft gehaald. "Super, de kogel is eindelijk door de kerk. Het was heel spannend." Postma had wel in de gaten dat de locatie aan de Tussendiepen het niet zou worden. "Maar het spande er wel om. Tot aan het eind toe was het spannend."
Het CDA had liever gezien dat er voor de Noorderhogeweg werd gekozen. "Wij zijn van mening dat er een hele mooi ontwikkeling mogelijk zou zijn en dat wordt 'm jammer genoeg niet", zei CSA-fractievoorzitter Karin van der Velde. "Wij vinden wel dat daarmee een kans wordt gemist."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Karin van der Velde, CDA en Roy Postma, D66
Het plan moet worden worden uitgevoerd door wethouder Felix van Beek die dus zag dat zijn eigen plan werd weggestemd. Hij is wel tevreden. "Het was een netjes debat, we hebben een goede keuze gemaakt. Met de locatie Tussendiepen hadden we een hogere ambitie, voor heel Smallingerland. Maar het gaat om het belang van de gemeente, wat is daar de beste locatie voor. De Sportlaan is ook een goede locatie. Het wordt een prachtig geheel en de omgeving is ook enthousiast."
Nu gaat de gemeente gauw verder met het plan van aanpak. Het duurt nog wel tot 2023 of 2024 voordat het nieuwe bad er is.
Wethouder Felix van Beek