Oudega (Sm.) krijgt een monument voor kinderen die stil ter wereld kwamen

Een paar jaar geleden werd er bijna niet over gesproken, maar het onderwerp wordt niet langer weggestopt: het krijgen van een stilgeboren kindje, kinderen die in de buik zijn overleden. Sinds afgelopen jaar kunnen ouders van een 'stilgeboren kind' hun baby laten registreren. Daarmee wordt het kindje vandaag de dag ook steeds meer erkend. In Oudega (Smallingerland) komt nu ook een monument voor de kinderen.
Aldegea krijt in monumint foar berntsjes
Bij de Protestantse Stichting Sint-Agathakerk in Oudega vinden ze dat het tijd werd om stil te staan bij de kinderen in het dorp die stil ter wereld zijn gebracht. Familie Van Hall uit het dorp kwam bij de gemeente met het idee voor de steen. "We hebben het er toen over gehad en vonden het een goed idee. We hoorden toen ook meer mensen uit het dorp die hier mee te maken hebben", vertelt Arjen Bosgraaf van de Sint Agathakerk. "Kunstenaar Roelie Woudwijk uit Opeinde is toen gevraagd om een monument te maken."
Arjen Bosgraaf
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Met mijn voeten in het verse lentegras
omringd door madeliefjes
fladdert een vlinder voor me uit.
Zo begint het gedicht 'Stilgeboren Kinderen' op het monument dat Roelie Woudwijk maakt. Het gedicht komt op in grenen granieten steen en komt op het kerkhof van Oudega. Het gedicht komt laag in het gras liggen. "Het lijkt alsof het gedicht op het gras valt. De steen is groen en er komen madeliefjes op. Ook ligt de steen een beetje schuin zodat het water er goed af kan lopen", vertelt Woudwijk.
De kunstenaar vond het ook wel spannend om het monument te maken omdat het om een kwetsbaar onderwerp gaat. "Ik heb gekozen om het over een vlinder te doen, dat staat vaak symbool voor het stilgeboren kind". De kunstenaar verdiepte zich in het onderwerp en voerde gesprekken met families.
Roelie Woudwijk © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek