Raad Leeuwarden wil De Harmonie en Neushoorn dwingen tot meer samenwerking

Schouwburg De Harmonie en poppodium Neushoorn moeten meer samenwerken, dat vindt de gemeenteraad. Een meerderheid heeft dinsdag in de raad van Leeuwarden gestemd voor een motie van D66, PvdA, CDA, PAL GrienLinks en ChristenUnie. Volgens de motie moet het college de komende jaren sturen op een 'minder vrijblijvende' samenwerking. Er hebben 28 raadsleden voor het voorstel gestemd, 5 waren er tegen.
Poppoadium en kreative hotspot Neushoorn yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De organisaties moeten volgens de partijen op korte termijn verkennen of het mogelijk is om tot een andere organisatievorm te komen. Wel moet het merk Neushoorn in stand blijven. Beide merken hebben een bekende naam, en zouden daar sterker van moeten worden. De bevindingen zouden voor 1 januari 2021 aan de raad gepresenteerd moeten worden.

Eerdere samenwerking niet succesvol

Neushoorn is al gedwongen tot reorganisatie vanwege het coronavirus. De directeur van Neushoorn vertrekt op 1 november. Er is al een aantal jaren gesproken over samenwerking tussen De Harmonie en Neushoorn, maar dat heeft nog geen succes gehad. Een bestuurlijke fusie zou niet meteen financiële voordelen hebben, maar op de langere termijn zou het wel een mogelijkheid zijn volgens een rapport van bureau KplusV.
Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda