Sneker wijk Het Eiland op de kop: huurwoningen moeten duurzamer

Gemeente Súdwest-Fryslân en woningcorporaties Elkien en Accolade maken met elkaar de wijk Het Eiland in Sneek duurzamer. Elkien pakt zo'n 320 huurwoningen aan, Accolade doet hetzelfde met 134 huurwoningen. De gemeente wil de wijk aardgasvrij maken. Er is nog wel wat discussie nodig over de toekomst van de wijk. Want ligt die bij één- en tweepersoons huishoudens, of bij huishoudens met kinderen?
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân legt uit dat het combineren van werkzaamheden de bedoeling is: "In Het Eiland in Sneek staan ruim 900 woningen, die willen we van het aardgas af. En juist hier omdat Elkien van plan was om 321 woningen wilde opknappen en verbeteren. Dan is het slim om dingen te combineren."
Wethouder Mark de Man vult hem aan: "Het gaat om alle woningen in de wijk. We hebben een aantal onderzoeken laten doen, de plannen worden nog uitgewerkt. We willen ook van inwoners horen wat ze willen. We hebben een klimaatopgave, dus we willen in 2030 de boel klaar hebben. Dat kan, want we hebben ook te maken met grote spelers." Daarmee bedoelt hij de woningcorporaties, die honderden woningen in de wijk hebben.
Verslaggever Willem de Vries in Sneek
Directeur Peter van de Weg van Elkien geeft aan dat een opknapbeurt nodig is. "We willen graag met bewoners in gesprek om te kijken wat de beste oplossingen zijn. We zitten dus helemaal voor in het traject. We willen het karakter van de wijk bewaren, het moet betaalbaar blijven en het aantal sociale huurwoningen moet ook bewaard blijven. We kijken vooral naar één- en tweepersoons huishoudens omdat wij denken dat dit de doelgroep van de toekomst is. Er moet wat gebeuren. We krijgen ook klachten van bewoners: tocht, overlast, geluid." Daarom ziet Elkien ook wel in dat er werk aan de winkel is.

Wijkcomité: Denk aan huishoudens met kinderen

Piet Meijer van het wijkcomité heeft toch nog wel een kritisch punt van aandacht voor de bestuurders van de gemeente en de woningcorporaties: "De urgentie is groot. Het gaat achteruit hier. Je kan er een mooi geheel van maken. Maar dat ze zich richten op tweepersoonshuishoudens is wel jammer, want het aantal kinderen is teruggelopen. Er moeten wat meer jongeren in de wijk. Van het bestuur van de wijk zijn drie man boven de 70, dat geeft wel aan. Verder kan ik me vinden in de plannen, hoor. Als er maar duidelijkheid komt."
Peter van de Weg van Elkien en Piet Meijer van het wijkcomité
© Omrop Fryslân, Willem de Vries