Directeur Fries laboratorium Izore niet te spreken over #ikdoenietmeermee

Arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker is niet te spreken over de actie #ikdoenietmeermee. Met die actie keert een aantal BN'ers zich tegen de coronamaatregelen. "Kort gezegd vind ik de actie onverantwoord. Ik snap heus dat men genoeg heeft van het virus. Dat hebben we allemaal. Maar het is er. En we zullen onze maatregelen toch moeten blijven nemen om al die ziekte en sterfte te voorkomen."
Arts en microbioloog Anne-Marie van Elsacker © Izore
Van Elsacker is ook medisch directeur van het Fries medisch laboratorium Izore en ziet daardoor de gevolgen van het coronavirus. Ze hoopt niet dat volgers van BN'ers de actie steunen en daarnaar zullen handelen. "Dat is ontwrichtend voor de samenleving. Dat zie je eigenlijk al wat gebeuren in de studentensteden, studenten vinden het moeilijk om zich aan de regels te houden. Dan zie je het aantal besmettingen zo weer toenemen. Dus dat is de wereld die ons wacht als we alles loslaten."

"Geen goed woord"

De actie zet burgers op tegen de overheid, vindt Van Elsacker. "De #ikdoenietmeermee dat is één ding, maar waar ik extra moeite mee heb ik dat vervolgens gevraagd wordt hoe men de overheid in controle moet krijgen. Alsof de overheid tegen de burger zou staan. De overheid is er om ons te steunen. Natuurlijk worden er fouten gemaakt en moet je blijven evalueren, maar naar mijn idee doet iedereen z'n best. Dus voor zo'n actie heb ik niet veel goede woorden over."

"Niet zomaar meningen"

Ze vindt ook dat de deskundigheid van mensen erkend moet worden. "Er worden wel twijfels geuit door mensen met een medische achtergrond, maar dat zijn geen mensen uit de hoek van de infectieziekten. Ik denk dat het toch verstandig is om te proberen de mensen die verstand hebben van zaken te laten werken aan de beste oplossingen. Er moet wel rekening worden gehouden met meer dan de medische kant. Maar het is toch van belang deskundigheid te erkennen en te gebruiken. Het zijn niet zomaar mensen met meningen, maar mensen met verstand van zaken."
Anne-Marie van Elsacker