Friesland Lease is Friese ondernemer van het jaar

Friesland Lease is de Friese ondernemers van het jaar geworden. Voor de prijs 'Friese Onderneming van het Jaar' waren dit jaar die finalisten: Friesland Lease uit Drachten, Oreel Groep uit Hallum en Spinder Dairy Housing Concepts uit Drachten. De jury kijkt naar vernieuwing, duurzaamheid en goede omgang met het personeel. De verkiezing was dit jaar vanwege corona online.
© VFO Prijs
Jan Baljeu, directeur van Friesland Lease
Friesland Lease heeft een grote 'vloot', zegt directeur Jan Baljeu. Die bestaat uit zo'n 9.000 auto's en bijna 20.000 fietsen. Verder hebben ze 400 huurauto's, die gehuurd kunnen worden van een uur tot zes of zeven jaar. Nieuw in het wagenpark is een waterstofauto, die een eigen brandstofvoorziening heeft. Gas wordt gebruikt om elektriciteit te maken. Wie snel even de stad in wil, kan ook een Carver huren bij Friesland Lease, dat is een soort elektrische scooter op drie banden.
Jan Baljeu

Andere finalist: Spinder Dairy Housing Concepts

Spinder Dairy Housing Concepts in Drachten maakt 'meubilair' voor ligboxstallen, zoals directeur Johannes Bottema het zelf omschrijft. Vorig jaar zijn ze naar een nieuwe locatie verhuisd. Nieuw in de productie is een zogenoemde 'cuddle box." Daar staat een koe in om te kalven. Het kalf wordt voor de koe neergelegd, zodat de koe rustig wordt en de boer het dier beter kan melken. En het nieuwste van het nieuwste: een hek voor in de stal dat je met een app op en neer kan laten gaan.
Johannes Bottema

Andere finalist: Metaalbedrijf Oreel

Metaalbedrijf Oreel in Hallum was ook voorgedragen. Daar worden producten gemaakt ter grootte van een dubbeltje tot grote platen van wel 3,5 meter breed. Het gaat om halffabricaten die bij de klant in elkaar gezet worden. Oreel levert behuizingen voor machines in de productiestraat in de zuivel- en landbouwindustrie, bijvoorbeeld sorteermachines voor fruit. Wat Oreel bijzonder maakt is dat ze multi-inzetbaar personeel hebben, zodat ze in korte tijd maatwerk kunnen leveren aan de klant, zegt teamleider Klaas Jan de Goede. Bij Oreel werken ze niet alleen met zware machines, maar ook met computergestuurde machines.
Klaas Jan de Goede