Snotneus? Geen reden meer om lessen te missen

Een camera op een statief die de docent volgt. Het is realiteit in het Stellingwerf College in Oosterwolde. Op de school wordt op moment proefgedraaid met het streamen van lessen. Zo kunnen de kinderen die nu thuis moeten blijven omdat ze een snotneus hebben op afstand gewoon in de klas 'erbij zijn'.
Stellingwerf College streamt lessen
Scholen rondom in de provincie zijn druk bezig met het vinden van creatieve oplossingen om leerlingen die verkouden zijn of een snotneus hebben toch bij de les te houden. Dat is ook nodig, omdat één op de tien kinderen op moment thuiszit. Omdat ze lichte klachten hebben, mogen ze niet naar school.

Hybride les

Lessen streamen is niet nieuw voor het onderwijs. In de tijd van lockdown, afgelopen voorjaar, werden veel lessen online gegeven. Nu wordt geëxperimenteerd met een soort van 'hybride' les. Een docent met leerlingen in de klas en degenen die er niet bij kunnen zijn volgen de lessen ovr internet.
Joke Aartsen, docente Nederlands, is al een paar weken enthousiast bezig: "Je kunt zo veel beter in de gaten houden wat een leerling doet. Ze doen presentaties via de stream, voor de klas. Als ze kunnen, moeten ze aanwezig zijn."
In het voorjaar was dat anders. Toen was er veel minder controle op wat de leerlingen allemaal wel of niet deden.

Na de herfst allemaal live

Voor het Stellingwerf College is dit een uitkomst. Uit een evaluatie met de leerlingen bleek dat fysiek les hebben in het lokaal het meest gemist werd.
Directeur Sonja van der Wijk zag meteen al in dat camera's een uitkomt waren. "Die waren alleen dit voorjaar bijna volledig uitverkocht. Voor de zomer hebben we ze aangeschaft en nu kunnen we er goed mee werken in de les."
Als het werkt, is het de bedoeling dat na de herfstvakantie alle lessen waar uitleg bij nodig is of waar iemand een presentatie moet geven, op internet te zien zijn.
Er is nog een voordeel, zegt Van der Wijk: "Het voorkomt dat personeel werk dubbel moet doen. Anders geef je eerst fysiek les en dan later doe je dezelfde uitleg nog een keer online. Dit neemt veel minder tijd en dus minder werkdruk."

Meer scholen

Andere middelbare scholen zijn ook bezig met soortgelijke systemen. Het CVO Súdwest-Fryslân, waar onder anderen het Marne College in Bolsward onder valt, is aan het bekijken wat het best werkt. In Leeuwarden worden binnenkort lessen van het Beyers Naudé ook gestreamd.
Het werkt ook andersom. Mocht de docent een snotneus hebben of verkouden zijn, kan hij of zij over de stream lesgeven aan leerlingen in de klas. Er zit dan wel een assistent bij om alles in goede banen te leiden.