Fries Landbouwmuseum heeft intussen 53 sponsoren bij elkaar gebracht

Het Fries Landbouwmuseum heeft intussen een sponsorgroep bij elkaar gebracht die uit 53 bedrijven, organisaties en fondsen bestaat. Eind juni werd bekend dat het museum na 1 januari 2021 geen subsidie meer krijgt door de nieuwe verdeling van het cultuurgeld van de provincie Fryslân. Het Landbouwmuseum kreeg ieder jaar zo'n 185.000 euro en had net extra geld aangevraagd voor nieuwe plannen. Door het besluit dreigde het museum de deuren te moeten sluiten. Daarom ging het Fries Landbouwmuseum op zoek naar donateurs.
Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Aan het Fries Landbouwmuseum wordt ook het Nationaal Veeteelt Museum toegevoegd. Volgens de sponsoren gaat zonder structurele financiële steun de unieke agrarische erfgoedcollectie verloren.
Dat is ook wat verzekeraar Ynte Kuindersma uit Joure aangeeft, die zich onlangs heeft aangesloten bij de sponsorgroep. "Kennelijk heeft de provinciale overheid niet in de gaten hoe belangrijk en waardevol die collectie is. Wij laten zonder het Fries Landbouwmuseum een deel van onze geschiedenis vervagen. Bovendien draagt het museum bij aan educatie en wordt de aandacht gevestigd op het nut van de boer voor onze economie en voor de omgeving," zegt Kuindersma.