Dieke Broersma blij met ontwikkelingen in alzheimeronderzoek: "Elke ontwikkeling is er één"

Hoe klein of groot de ontwikkelingen wat betreft het alzheimeronderzoek zijn, voor Dieke Broersma zijn ze allemaal belangrijk. Dieke is de vrouw van oud-medewerker Dirk Baron van Omrop Fryslân. Hij had alzheimer en doneerde na zijn dood drie jaar geleden zijn hersenen aan de wetenschap. Ze is blij met de doorbraak: "Elke doorbraak is een stapje richting de genezing, een medicijn of een betere behandeling voor deze ziekte. Ik denk dat alles wat er gebeurt voor de toekomst heel goed is."
Reaksje Dieke
Maandag werd bekend dat er binnenkort met een simpele bloedtest gekeken kan worden of iemand alzheimer heeft. Wat ook opviel in de onderzoeken naar hersenen dat de ziekte bij jonge mensen met alzheimer, zoals Dirk, er anders uitziet dan bij oude mensen. De onderzoeker zegt zelfs dat het bijna een ander ziekteproces is.

Held

Broersma is blij met de ontwikkelingen en dat haar Dirk hier wat in kon betekenen. "Hij heeft dit natuurlijk met een reden gedaan. Hij wist dat hij niet meer beter zou worden. Hij heeft toen gezegd: Ik heb er niks meer aan, maar voor de toekomst van mijn kinderen en voor wie dan ook, vind ik het belangrijk om mee te doen aan onderzoek."
Dieke vindt hierdoor haar man een held. "Maar ook alle andere mensen die dit soort beslissingen nemen vind ik helden. Als je ziet wat hier achter weg komt, dan vind ik dat echt heel bijzonder."
© Omrop Fryslân

Dirk Baron

Jarenlang was hij een van de gezichten van Omrop Fryslân: verslaggever en presentator Dirk Baron uit Drachten. Een succesvolle carrière en een gelukkig leven, het leven lachte Dirk toe tot hij in 2015 de verpletterende diagnose alzheimer kreeg.
Op 28 november 2017 nam Dirk Baron op 37-jarige leeftijd afscheid van het leven. Twee maanden voor zijn overlijden is een minidocumentaire gemaakt over Dirk en zijn gezin. En hoe ze omgaan met zijn ziekte.
Na zijn overlijden heeft Dirk zijn hersenen gedoneerd aan de wetenschap, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar alzheimer.
© Omrop Fryslân

Hoe is het nu met Dieke en de kinderen?

Bijna drie jaar na de dood van Dirk gaat het best aardig met Dieke. Zo nu en dan nog wel eens met ups en downs. "Dirk had er gewoon bij moeten zijn", vertelt ze. "Maar we hebben het een plekje kunnen geven en in die zin is Dirk ook bij ons. Hij was niet de persoon die bij de pakken neer zou gaan zitten en dat doen wij dus ook niet."
Het is weer tijd voor een nieuwe stap.
Dieke Broersma
"Dirk is nog gewoon in ons dagelijks leven. De ziekte blijft ook wel een rol spelen. Dementie is veel in het nieuws. Ik ben er zelf ook steeds mee bezig omdat ik het belangrijk vind dat er aandacht voor is. Ik wil nog steeds voortzetten waar Dirk mee begonnen is."
Deze periode is voor Dieke ook weer een 'markering'. Ze verlaat het huis waar ze lang met Dirk heeft gewoond en verhuist naar een woning wat dichter bij het centrum van Drachten. "Het is weer tijd voor een nieuwe stap", zo zegt ze.

"Je moet hoop houden en dat medicijn komt er"

Op de vraag of en wanneer er een medicijn op de mark komt voor alzheimer zegt Dieke dat ze altijd hoop heeft. "Ik zie altijd die stip aan de horizon. In de jaren '70 en '80 was je met hiv/aids ook ten dode opgeschreven en moet je nu eens zien. Je moet hoop houden en dat medicijn komt er."