Matthijs uit Sneek neemt Amerikaanse YouTuber in huis na scheepsbreuk

De Amerikaanse YouTuber en zeiler James Evenson kwam begin dit jaar voor de kust van Hawaiï in de storm terecht. Zijn katamaran raakte flink beschadigd en was niet meer te redden. Evenson kocht vanuit de Verenigde Staten op Curaçao een nieuwe boot. Vanwege het inreisverbod kon Evenson echter niet bij zijn boot komen. Trouwe volger Matthijs Dekker uit Sneek kwam met dé oplossing.
Matthijs Dekker
Evenson verloor in de storm niet alleen zijn boot, maar ook zijn huis. Met hulp van sponsors kon hij een nieuwe boot kopen. Eén probleem: de nieuwe boom ligt op Curaçao en daar geldt een inreisverbod voor mensen vanuit de Verenigde Staten.
Matthijs Dekker uit Sneek volgt Evenson op YouTube. Toen Evenson zijn volgers om tips vroeg om toch bij zijn boot te kunnen komen, was het Dekker die de gouden tip aanbood. "Ik had hem een berichtje gestuurd dat dat vanuit Nederland kon", vertelt Dekker. "Ik had er niet veel van verwacht, maar toen stuurde hij mij een privébericht dat hij het een goed idee vond en dat het waarschijnlijk zijn enige optie was."

Quarantaine in Nederland

Het enige nadeel: Evenson zou twee weken in quarantaine moeten blijven in Nederland voordat hij verder zou kunnen reizigen. Veel budget had de wereldreiziger niet, omdat dat voornamelijk opgaat aan zijn boot. "Toen heb ik gezegd dat hij bij ons thuis welkom was. Mijn vriendin vond het wel een leuk idee", vertelt Matthijs. "Hij zei meteen: ik neem je aanbod hartelijk in ontvangst!"
© Eigen foto
Ondertussen verblijft Evenson alweer een tijdje bij Matthijs thuis op zolder. Matthijs: "Het was wel een beetje spannend natuurlijk, want je kent elkaar niet." Toch kwam het meer dan goed. "Hij is heel relaxt, helpt in het huishouden, heeft gisteren vis voor ons gekookt. Zo nu en dan speelt hij gitaar voor onze baby. Dus dat gaat heel goed!"

Gecharmeerd van Fryslân

Voor Evenson zelf is het ook een heel avontuur. 'Ik ben heel blij! Ik probeerde al meer dan een maand bij mijn boot te komen, maar met het coronavirus was dat heel moelijk', vertelt hij. Van Fryslân is de Amerikaan wel gecharmeerd. 'Het is prachtig! Ik houd van Sneek. Het is een mooie omgeving.'
Over twee weken is de quarantaine voorbij en vervolgt Evenson zijn reis naar de Cariben. Maar daar eindigt het contact niet. Naar alle gedachten heeft het tweetal een vriendschap voor het leven opgebouwd. "We hebben een uitnodiging gekregen om een week of twee met hem mee te varen op zijn boot", aldus Matthijs. Volgens hem zullen hun wegen zeker weer kruisen.