OM: Iran niet betrokken bij aanval op Koerd bij station Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat de Iraanse staat achter de aanval op een Koerdische man in Leeuwarden, afgelopen juni, zit. De verdachte lijkt een persoonlijk motief te hebben, zegt een woordvoerder van het OM tegen de NOS.
© Kappers Media
De Koerdische activist Sadegh Zarza (64) werd bij het Leeuwarder station in zijn auto neergestoken met een mes. Hij raakt zwaargewond.
Zarza vluchte in de jaren 80 naar Nederland. Zijn broer zei eerder tegen de Leeuwarder Courant dat Zarza om zijn activisme op een dodenlijst stond van de Iraanse geheime dienst.
Er zijn geen sterke aanwijzingen dat Iran in het verleden betrokken was bij aanslagen op Iraniërs in Nederland. Ook nu zijn er vermoeden van, maar het OM laat weten dat er geen aanwijzingen zijn gevonden van "statelijke inmenging", en dat dat scenario wel "nadrukkelijk is meegenomen in het onderzoek".

Bekentenis afgelegd

De verdachte heeft volgens justitie een bekentenis afgelegd en verklaard dat hij een persoonlijk motief had. Meer daarover is niet bekend. Aankomende donderdag is in de zaak een eerste pro-formazitting. De recherche is nog bezig met het onderzoek en wil nog met een aantal familieleden van het slachtoffer praten. Het OM is van plan om aan te dringen op een psychologisch onderzoek.