Doorbraak bij het Alzheimercentrum: bloedtest kan alzheimer aanwijzen

Met een simpele bloedtest zien of iemand alzheimer heeft. Dat is een van de doorbraken van hersenonderzoek in het Alzheimercentrum in Amsterdam en het is binnenkort al mogelijk. Aan dit centrum doneerde oud-medewerker Dirk Baron van Omrop Fryslân drie jaar geleden zijn hersenen nadat hij overleed aan de ziekte. In het kader van Wereld Alzheimerdag vertellen directeur Philip Scheltens en onderzoeker Baayla Boon over het onderzoek.
Alzheimer bestride troch harsenûndersyk
"Straks is het mogelijk om in het bloed bij de dokter te kijken of de eerste verschijnselen van alzheimer verschijnselen aanwezig zijn", vertelt Scheltens. Hij legt uit dat de eerste verschijnselen van de ziekte alzheimer niet alleen voor verandering in de hersenen zorgt, maar ook voor verandering in het bloed. Het onderzoek naar een oplossing voor alzheimer is in volle gang. Een echte genezing is er nog niet, dat duurt ook wel even, maar er wordt steeds meer bekend over de ziekte.

Dirk Baron

Jarenlang was hij een van de gezichten van Omrop Fryslân: verslaggever en presentator Dirk Baron van Drachten. Een succesvolle carrière en een gelukkig leven. Het leven lachte Dirk toe tot hij in 2015 de verpletterende diagnose alzheimer kreeg.
Op 28 november 2017 nam Dirk Baron op 37-jarige leeftijd afscheid van het leven. Twee maanden voor zijn overlijden is er een minidocumentaire gemaakt over Dirk en zijn gezin. En hoe ze omgingen met zijn ziekte.
Na zijn overlijden heeft hij zijn hersenen gedoneerd aan de wetenschap, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar alzheimer.
© Omrop Fryslân
Een van de mensen die verantwoordelijk is voor het alzheimeronderzoek is Baayla Boon. Ze bestudeert onder de microscoop dunne plakjes hersenen en kan zo de verstoringen in de hersenen van alzheimerpatiënten goed in kaart brengen. Naast de bloedtest zijn er hierdoor nog meer stappen gezet in het alzheimeronderzoek.
Wat nu volgens Boon opvalt is dat de ziekte bij jonge mensen met alzheimer, zoals Dirk, er anders uitziet dan bij oudere mensen. Boon: "Nu zien we ook in de hersenen dat het bijna een ander soort ziekteproces is."
Dit onderzoek is alleen maar mogelijk door donaties, zegt Boon. De mensen van het Alzheimercentrum zijn Dirk en andere alzheimerpatiënten dan ook heel erg denkbaar. Boon: "Alleen daardoor kunnen we echt kijken wat er gebeurt in de hersenen op microscopisch niveau."
Maar hoe ziet de toekomst eruit van het alzheimeronderzoek? Luister hieronder hoe directeur Philip Scheltens daar over denkt.
Directeur Philip Scheltens van het Alzheimercentrum Amsterdam
Dinsdag volgt een reportage met Dieke Broersma, de vrouw van Dirk. Hoe is het met haar, drie jaar na het overlijden van haar man? En wat vindt ze van de ontwikkelingen in het onderzoek?