Ernstig zieke kunstenaar Beb Mulder neemt afscheid van zijn schilderijen

De 81-jarige kunstenaar Beb Mulder uit Leeuwarden heeft afgelopen weekend afscheid genomen van zijn schilderijen. Mulder is ernstig ziek en stopt ermee. In zijn atelier in Leeuwarden konden liefhebbers voor de helft van de prijs zijn kunstwerken kopen. Van de 80 schilderijen werd meer dan de helft verkocht. Het is de Grande Finale, zoals Beb Mulder deze uitverkoop noemt. Volgens zijn 79-jarige vrouw Anke Mulder heeft haar man geen moeite met het afscheid van zijn creaties. "Zijn werk hoort onder de mensen. Hoe meer, hoe beter."
It atelier fan Beb Mulder © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Beb Mulder wordt niet meer beter, aldus zijn vrouw die het woord doet. Voor de kunstenaar zelf is het te lastig om te praten, hij is bijna niet meer te verstaan. "Vorig jaar kreeg Beb de ziekte van Parkinson en in maart werd een melanoom met uitzaaiingen ontdekt. Hij heeft al verschillende therapieën gehad, maar die slaan niet aan. Mulder is een abstract-expressionistische schilder. "Er zit niets figuratiefs in, hij maakt zijn schilderijen helemaal op gevoel." De kleuren zijn fel en springen eruit, door een stevige penseelstreek.
Anke Mulder, de frou fan Beb Mulder © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Voor Anke Mulder is het soms lastig om te zien dat de schilderijen van haar man verkocht worden. "Met sommige werken heb ik een sterke persoonlijke band en dat het weggaat is wel jammer. Het voelt als een afscheid. Voor zichzelf is het anders. Hij is er laconiek onder. Wanneer Beb een schilderij klaar heeft, dan is het ook klaar. Hij hecht zich er dan niet meer aan. Zijn werk is klaar en dan moeten de mensen het verhaal verder vertellen."
Zoals Hans en Anita Andringa die uren in het atelier struinen op zoek naar een echte Beb Mulder. Ze vinden een groot doek "vol met kleur en beweging. Veel rood met blauw en wat geel. Ik kan er heel lang naar kijken", zegt Andringa die het schilderij in de woonkamer gaat ophangen. "Beb Mulder zal door zijn kunst niet vergeten worden."
Hans en Anita Andringa hawwe krekt in skilderij kocht © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Beb Mulder werd geboren in Huizum en leerde tekenen op de lagere school. Hij heeft gewerkt op een decoratie-afdeling van de V&D. Na een paar jaar begon hij als zelfstandig decorateur en ging hij in de avonduren naar de Academie Vredeman de Vries.
Op zijn eigen website omschrijft de kunstenaar zijn werk zo: ''Beb Mulder is altijd intuïtief bezig om de vlekken in zijn abstracties op de juiste plaats en in de juiste kleur vorm te geven, ze een intensiteit te geven. Als dat gelukt is, worden deze vlekken weer personen en vertellen een eigen verhaal. Hij heeft geen vooropgezet plan, hij begint gewoon en stopt als het schilderij onder zijn handen een eigen leven krijgt".