VIDEO: It Polytburo met Fred Veenstra

In It Polytburo was Fred Veenstra te gast, burgemeester van gemeente De Fryske Marren en ook voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten. Mei hem is gesproken over de zorgen die bij veel gemeenten leven: er zijn grote tekorten op de begrotingen. Er komen veel extra kosten bij de jeugdzorg vandaan, maar ook voor alle coronamaatregelen is geld nodig. Volgens Veenstra moet er structureel meer geld bij.
Het rijk moet de gemeenten in de toekomst tegemoet komen met structureel extra geld, anders lukt het de gemeenten niet om financieel rond te komen. Wil het Rijk dat niet, dan zijn hardere acties van de gemeenten niet uitgesloten. Dat zei burgemeester Fred Veenstra vrijdag in It Polytburo, het politieke programma van Omrop Fryslân.

Hardere actie? Sluitende begroting niet inleveren

Veenstra is naast burgemeester ook voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten. Als voorbeeld van een hardere actie noemt Veenstra het niet meer inleveren van een sluitende begroting bij de provincie. Dat is ieder jaar wel een vereiste. Maar als gemeenten dat niet meer doen, dringt het bij het kabinet mogelijk door dat gemeenten het moeilijk hebben.
Afgelopen dinsdag maakte het kabinet in de Miljoenennota bekend bijna 800 miljoen euro extra uit te trekken voor gemeenten. Daarnaast komt er 300 miljoen euro extra voor jeugdzorg. Maar dat is lang niet voldoende, zegt Veenstra.