Vleermuizen spotten? Dat kan op excursie in Kimswerd

Heb jij altijd al eens op vleermuizenjacht gewild in de schemering? De Friese Milieu Federatie en Landschapsbeheer Fryslân organiseren deze dagen speciale vleermuizen-excursies. Donderdagavond kunnen mensen mee op een excursie bij Kimswerd, die onderdeel is van de actie Bat yn Byld.
© Shutterstock
"Wij vertrekken om en nabij de schemering, wanneer de vleermuizen uit hun schuilplek komen", vertelt Lemke Statema van de Friese Milieu Federatie. "Wij zullen dan met een groepje mensen op weg gaan door het dorp. Dan gaan we bij plekken langs waarvan wij weten dat de vleermuizen daar voorkomen, en dan kunnen mensen zelf met een detector proberen hun geluiden op te vangen. De beestjes maken geluiden met een hoge frequentie."

Nachtbeesten

De excursies zijn bedoeld om mensen kennis te laten maken met vleermuizen. Omdat ze nachtbeesten zijn, komen de meeste mensen ze niet veel tegen. "Wij willen mensen leren dat Fryslân echt een provincie is voor de vleermuis. Er is veel water, er zijn veel elzensingels, dus het is echt een geschikt landschap. Wij willen mensen ook laten weten dat ze bij hen onder het dak kunnen wonen, zonder dat ze dat weten. Meestal heb je er eigenlijk helemaal geen last van."
De reputatie die vleermuizen hebben, is niet uitgesproken negatief, maar het kan altijd beter. "Wij ervaren dat mensen niet echt bang voor ze zijn. Het zijn wel wat spannende beestjes, ook omdat ze er wat raar, een beetje eng, uitzien. Het zijn vooral hele nuttige beestjes om insecten te bestrijden, dus dat willen we graag overbrengen, laten zien", aldus Statema.
Luister naar ons verslag van de vleermuizenexpeditie
Lemke Statema van de Friese Milieu Federatie