Drentse wolf heeft deze zomer acht Friese schapen doodgebeten

Een wolf heeft begin juli in Oldeberkoop acht schapen doodgebeten. Dat blijkt uit een rapport van BIJ12, het bureau dat voor de provincie bijhoudt wat voor schade wolven aanrichten. De wolf kwam uit Drenthe, waar het dier zich heeft gevestigd.
© ANP
Uit DNA-onderzoek blijkt dat de wolf naast de schapen in Oldeberkoop ook drie schapen in Drenthe heeft doodgebeten. De wolf werd eind november voor het eerst opgemerkt in Drenthe.

Ook bij Appelscha

Het DNA van de wolf werd in zeventien gevallen gevonden op schapen die zijn aangevallen. Dat was in ieder geval vorig jaar december ook vier keer bij schapen in Appelscha. Uit sporen blijkt dat de wolf aan beide kanten van de weg tussen Emmen en Appelscha rondzwerft en ook in de omgeving van het Drents-Friese Wold.
Hoewel er nu dus een wolf vlakbij Fryslân zit, verwacht FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol niet dat wolven zich ook in Fryslân zullen vestigen. "Ik zou het niet aanraden om zich hier te vestigen, maar je weet nooit wat de natuur op. Tot nu toe zoekt hij wel de natuur en de rust op, je moet er niet aan denken dat ze hier dichtbij onze dorpen een vaste plek zoeken. Een loper kan hier wel voorbijkomen, maar ik zie het niet één-twee-drie gebeuren dat de wolven definitief in Fryslân zullen vestigen."

Liever een gevestigde wolf dan een zwalker

Volgens Knol kan je beter een gevestigde wolf dan een rondlopende wolf hebben. "Een zwalkende wolf pakt ook boerderijbeesten, zodra een wolf zich echt gevestigd heeft gaat hij over het algemeen over op wild. Wat dat betreft is het niet zo erg dat hier verderop een wolf zit", zegt Knol.
In totaal lopen er nu dertien wolven in Nederland, volgens BIJ12 en het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
Statenlid Sijbe Knol van de FNP