liveblog | 17 september 2020

LIVEBLOG: Koninklijk bezoek aan Fryslân

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdag op werkbezoek in Fryslân.
Bijgewerkt: 17 september 2020, 18:58
donderdag 17 september 2020
17:30

Eind van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog.
Bekijk hieronder de uitzending:
FIDEO: keninklik besite
17:00

Interview met Hendrik Galama (AJF) en René Nagelhout (SKS)

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
16:43

Nagesprek

© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
16:00

De Veenhoop aankomst

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
15:59

De koning en koningin bij De Veenhoop

15:57

Het Fries lijkt op het Engels

Verslaggever Gerrit de Boer praatte na afloop van het koninklijke bezoek aan de Friese les met docent Ynke Veenstra en met een leerling. In de lest werden de woordjes 'dei' en 'dêr' bepraat. Die kwamen de gasten bekend voor omdat het op het Engels lijkt. Verder vertelden de leerlingen waarom ze voor het vak Fries hadden gekozen.
Docent Fries Ynke Veenstra en leerlingen Esra ten Hoorn en Jeike Hooghiemstra
15:50

Interview met docent en met leerling Singelland

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
15:45

Koninklijk Huis twittert in het Fries

Het officiële twitteraccount van het Koninklijk huis doet ook verslag van het streekbezoek van de koning en koningin. Dat gebeurt deels in het Fries. Aan het begin van het streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân melde het Koninklijk Huis op twitter dat het bezoek "in het teken staat van de toekomst van de provincie Fryslân, met de nadruk op duurzaamheid, de landbouwsector en de Friese taal en cultuur."
En toen Willem-Alexander en Máxima op het Drachtster Lyceum waren, melde het account: Fries is een officiële taal. Het Koninklijk Paar is bij een deel van een les Fries van leerlingen van het OSG Singelland. Daarna praten ze met vertegenwoordigers van organisaties die de positie van de Friese taal versterken.
15:40

Sfeerverslag bezoek op de derde locatie school Singelland in Drachten

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
15:20

De koning raadt het woord

15:15

Friese les op school in Drachten

Honderden kinderen stonden voor op het grasveld bij school OSG Singelland Drachten foto's te maken toen Willem-Alexander en Máxima aankwamen. In een lokaal kregen de koning en de koningin Friese les. Schoolmeester is commissaris Arno Brok.
Hayo Bootsma doet 'op biljartverslagtoon' verslag van Friese les
15:07

Willem-Alexander en Máxima worden als popsterren onthaald in Drachten

14:45

Verslag bezoek tweede locatie: kaasboerderij in Tijnje

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
14:26

Koningin Juliana kreeg eerste Riperkritekaasje, Willem-Alexander krijgt nu ook één

© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Verslaggever Gerrit de Boer praat met kaasboer Sietse de Jong van De Deelen. Willem-Alexander zijn oma (koningin Juliana) kreeg in het verleden het eerst Riperkritekaasje ooit aangeboden gekregen. Nu hebben Willem-Alexander en Máxima ook zo'n kaasje gekregen.
Verslaggever Gerrit de Boer praat met kaasboer Sietse de Jong van De Deelen bij Tijnje
14:00

Máxima aan tafel met de agrarische jongeren

Máxima aan tafel met agrarische jongeren in Tijnje © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het gesprek gaat over problemen van de jongeren in de landbouw. Bedrijfsovername is en blijft een uitdaging. En hoe kun je investeren? Daar komt bij dat het niet goed gaat met de afzet van pootaardappelen. Veel zijn niet geschikt voor de export. Dat is een probleem, want de jonge boeren willen wel verder met export.
Verder gaat het over de problemen in het veenweidegebied. De boeren willen dat er een goed onderzoek komt naar wat er te doen is tegen bodemdaling. En ze willen dat er meer geluisterd wordt naar de jonge boeren. Máxima stuurt aan op samenwerking bij onderzoek naar oplossingen voor problemen in het veenweidegebied.
Koning Willem-Alexander liet weten trots te zijn op de boeren. Zeker nu in deze tijd, waarin het duidelijk wordt dat het geen goede zaak is om afhankelijk te zijn van het buitenland.
13:25

Kaasboerderij in Tijnje

Het koninklijk gezelschap is aangekomen op de kaasboerderij De Deelen in Tijnje. Het is wat een raar beeld: Máxima loopt op hoge hakken door de stal, terwijl de koeien de koppen door de hekken steken om te eten en de katten overal tussendoor lopen. Op de kaasboerderij praat het koninklijk paar met jonge boeren.
Verslaggever Hayo Bootsma
13:22

Aankomst Tijnje

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
13:10

Het paar komt aan op de volgende locatie, kaasboerderij De Deelen in Tijnje

12:30

Verslag bezoek eerste locatie koninklijk paar: in Oosterwolde

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
12:10

Groene buizen met grond

Tijdens hun bezoek aan Oosterwolde hebben de koning en koningin zich laten bijpraten door studenten van Van Hall Larenstein over grondonderzoek. Daarvoor werden Willem-Alexander en Máxima op het terrein van ECOmunitypark langs groene buizen gebracht. De grond daarin vormt op zichzelf een biotoop en wordt onderzocht, vertelt een student. Het is het eerste streekbezoek van de koning en koningin sinds de coronacrisis. Daarom is niet bekend gemaakt waar ze heen gaan. In Oosterwolde staan twee mensen aan de kant te zwaaien.
11:20

Verstand van erfopvolging

Het eerste bezoek van het koningspaar was aan ECOStyle. De eigenaar en zijn dochter vertelden over de geschiedenis van het derde generatie bedrijf. Volgens de koning heeft hij zelf ook verstand van erfopvolging
De koningin was goed geïnformeerd over de situatie, ze had goed door hoe het bedrijf in elkaar stak en stelde ook veel vragen, bijvoorbeeld over hoe je zo'n bedrijft draaiende houdt in een markt met veel concurrentie.
Ellen van Selm, de burgemeester van Opsterland, zal hierna mer het koningspaar in gesprek: "Wij gaan het hebben over het verhaal van deze streek, over een aantal mensen die het beste verbeelden waar onze regiodeel voor staat. Ik hoop op scherpe vragen, want wij zijn goed voorbereid, het wordt een leuk gesprek."
Verslaggever Hayo Bootsma
11:10

Schema is voor een deel geheim.

Vanwege het coronavirus is het bezoek anders dan anders, het schema is voor een groot deel nog geheim. "Op het laatste moment zal pas duidelijk zijn waar de koning en koningin op bezoek komen", legt Arno Brok uit. "Bij de bezoeken gelden ook de regels van het RIVM."
10:56

Aankomst in Oosterwolde

De koning en koningin zijn aangekomen in Oosterwolde © Gerrit de Boer, Omrop Fryslân
10:53

Aankomst Willem-Alexander en Máxima in Oosterwolde

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân
10:52

"Willem-Alexander voelt zicht meteen thuis"

Verslaggever Hayo Bootsma
10:51

Ze zijn er

Het koninklijk paar is aangekomen op de eerste bestemming: in Oosterwolde. Ze zijn daar op het Ecommunitypark. Eerst krijgen ze bij het bedrijf ECOStyle een rondleiding en uitleg over wat daar allemaal gebeurt aan duurzaamheid.
10:46

"Aan ons de eer in Fryslân"

Een bijzondere dag voor Fryslân, en ook voor commissaris van de koning Arno Brok. "De koning en koningin brengen alle jaren een aantal streekbezoeken in het land. In coronatijd gebeurde dat niet. Dit is weer de eerste keer dat het koningspaar zo'n streekbezoek oppakt. Aan ons dus de eer in Fryslân", legt Brok uit.