PvdA: 'Betrek Sven Kramer en Epke Zonderland bij Fries sportbeleid'

De provincie moet de Friese topsporters Epke Zonderland en Sven Kramer betrekken bij het provinciaal sportbeleid. Dat wil de PvdA in Provinciale Staten. Beide topsporters zijn al goed maatschappelijk bezig, zegt PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg. Daar moet de provincie gebruik van maken.
Epke Zonderland © www.orange-pictures.nl
Volgens Stalenburg moet je sportbeleid niet alleen overlaten aan politici en ambtenaren, maar moet je ook gebruikmaken van de ervaring en contacten van de kampioenen uit de Friese sportwereld. "Dan krijg je de bedrijven ook mee", denkt hij. "Bedrijven sponsoren tegenwoordig liever maatschappelijk, dan dat ze shirtsponsor zijn van Cambuur of Heerenveen. Daarmee kunnen ze veel meer bereiken."

Ze willen iets bereiken

En juist Epke Zonderland en Sven Kramer zijn geschikt. "Ze zijn maatschappelijk betrokken, ze willen iets bereiken voor de maatschappij. Je kunt ze als boegbeeld gebruiken."
Eigenlijk had dat al veel eerder moeten gebeuren, wat Stalenburg betreft. "Epke Zonderland had al lang een rol moeten krijgen in het sportbeleid van de provincie. Als ambassadeur, als adviseur."

Provincie: meer 'breedtesport'

Gedeputeerde Sander de Rouwe zei dat hij graag wil doorpraten over het voorstel van de PvdA. Provinciale Staten stelden woensdag de startnotitie sport vast. De provincie wil de komende jaren meer inzetten op 'breedtesport' voor alle generaties en daar ook de nieuwe Sven Kramer Academy bij betrekken.
Jaap Stalenburg